Este bine sa cureti suzeta bebelusului cu saliva ta?

/ / Modificat: 2018-10-19
Este bine sa cureti suzeta bebelusului cu saliva ta?

Suzeta este mereu la indemana parintilor atunci cand copilul plange sau este nelinistit. Si cel mai adesea apeleaza la propria saliva pentru a o curata. Daca este bine sau este o mare greseala, nu se stie foarte clar. 

Este bine sa cureti suzeta bebelusului cu saliva ta?

Unele studii sustin ca curatarea suzetei cu saliva parintilor este cea mai recomandata, deoarece se transmit organisme benefice pentru sistemul imunitar al copilului.

Teama de a nu se imbolnavi te face sa-ti protejezi prea mult copilul, sa-l cresti intr-un balon. Nu-i permiti sa atinga nimic sau se murdareasca, sa nu intre in contact cu lumea, dar cand ajunge in colectivitate, la scoala sau la gradinita sunt tinte clare pentru bacterii si virusi. Sistemul imunitar trebuie sa se confrunte cu stimuli pentru a invata cum sa se apere. 

Ce spun studiile 

Pediatria a aratat ca micutii ai caror suzeta a fost curatata cu saliva parintilor au sanse de doar 22% la suta sa faca astm bronsic pana la varsta de un an si jumatate, iar reactiile alergice la alimente sunt reduse cu 63%.

Explicatia ar fi una singura - un sistem imunitar neobisnuit sa se confrunte cu amenintari externe, reactioneza disproportionat atunci cand se confrunta cu un element necunoscut, provocand boli cum ar fi astmul si alergiile.

Cercetarea a fost efectuata in Suedia pe un esantion de 184 de copii. Le-a fost recoltatata saliva la varsta de 4 ani si 6 luni si apoi au intervievat parintii cu privere la felul in care au curatat suzeta. Flora orala a celor care au curatat suzeta si saliva recoltata nu era diferita si corespundea, de obicei, microorganismelor care apar in intestinul subtire. Cercetarea nu vorbeste deloc despre riscurile care pot aparea daca parintii nu au o igiena orala corespunzatoare, daca fumeaza sau daca au boala pe care o pot transmite si copiilor. 

Fiecare hotaraste ce este mai bine pentru copilul sau, dar medici recomanda spalarea mainilor, evitarea persoanelor cu boli respiratorii, evitarea spatiilor in care se fumeaza, vaccinarea corecta si alaptarea. Toate acestea reprezinta cele mai eficiente masuri de protectie impotriva bolilor.

"In gura parintilor pot fi microorganisme care se transmit si pot creste incidenta cariilor si transmiterea altor bacterii."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suzeta bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre