De sezon - Gripa la copil
 

In perioada epidemiei, unul din trei copii face gripa, comparativ cu un adult din zece. In plus, la copiii de varsta mica, virusul gripal este raspunzator de numeroase complicatii severe. Gripa poate afecta copiii de orice varsta, elevii fiind expusi in mod special.

La copil, evolutia gripei este mai rapida, dar este benigna. In schimb, la sugari, infectia gripala este foarte greu de identificat, deoarece la jumatate dintre sugari, gripa se manifesta discret, asimptomatic.

Rezultatul: inainte de varsta de 5 ani, diagnosticul nu este pus decat la 17% dintre copii. Specialistii atrag atentia ca la copil complicatiile intervin in momentul conjugarii actiunii virusului gripal cu o suprainfectie bacteriana. Astfel, otita medie acuta afecteaza aproximativ 40% dintre copiii gripati cu varste sub 3 ani, iar 50% dintre acestia sunt afectati pulmonar, fiind necesara spitalizarea.


In general, peste 18% dintre copii sunt spitalizati din cauza severitatii formei de gripa. Dar copiii reprezinta si un vector principal in raspandirea gripei. La copii, virusul se inmulteste foarte rapid si timp indelungat. Ei pot astfel fi contagiosi mai mult de cele sapte zile traditionale de la debutul gripei.

Asa se explica motivul pentru care familiile cu copii scolarizati sunt de doua ori mai expuse riscului gripei, iar intr-o treime dintre familiile care au un copil gripat este inregistrat un al doilea caz de gripa.

Magda Marincovici

Jurnalul National

26 Octombrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul