Creierul copiilor este cel mai afectat de metale si pesticide

/ / Modificat: 2006-11-09
Creierul copiilor este cel mai afectat de metale si pesticide





 

Poluarea chimica ar putea fi responsabila de afectarea creierului a milioane de copii din intreaga lume si ar putea cauza ceea ce oamenii de stiinta numesc o adevarata "epidemie silentioasa", potrivit unei avertizari aparute in revista "Lancet".

Un copil din sase are o dizabilitate in dezvoltare si sufera de boli precum autism, deficit de atentie, coordonare motorie slaba, ale caror efecte il afecteaza pentru intreaga viata. Intr-un raport de cercetare prezentat de oameni de stiinta de la Harvard School of Public Health se arata ca cel putin 200 de substante chimice (inclusiv metale si pesticide) au capacitatea sa afecteze dezvoltarea creierului copiilor. Cele mai expuse sunt creierele in dezvoltare: de la feti aflati inca in pantecul mamei pana la adolescenti.

200 de chimicale, pe lista neagra

In ultimii zeci de ani s-a incercat reducerea expunerii la poluanti de nivel redus, precum mercurul sau pesticidele. Insa, oamenii de stiinta de la Harvard School of Public Health, din Boston, spun ca cel putin 200 de chimicale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a afecta creierul.

Specialistii sustin ca ar trebui stabilite noi limite de expunere la chimicale pentru femeile gravide si copii, deoarece se cunoaste sensibilitatea unica a creierelor in dezvoltare, mult mai sensibile la efectele toxice ale chimicalelor.

"Creierul uman este un organ pretios si vulnerabil. Chiar si o afectare minora poate avea consecinte serioase. Daca nu se impun niste limite mai stricte de expunere la metale, costurile vor fi enorme pentru viitoarele generatii", a declarat Philippe Grandjean, profesor vizitator la Harvard si conducatorul cercetarii aparute in "Lancet".

Printre cele 200 de chimicale nocive incluse pe lista de specialisti se numara unele folosite acasa, cum ar fi acetona din produsele de curatare a lacului de unghii. Principala expunere la poluanti se face insa prin contaminarea mediului in timpul procesului de fabricatie a diverse produse.

"In Romania, spre exemplu, unele uzine chimice nu au filtre bune, poluantii ies prin aceste filtre, ajung pe iarba, aceasta este mancata de animale, iar animalele de om", explica directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

Specialistul roman este de parere ca avertizarile cercetatorilor sunt corecte si validate stiintific. Sunt insa si voci care critica aceasta avertizare.

Cietste tot articolul in: Evenimentul Zilei

9 Noiembrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acumulare lichid creier copii

Articole recomandate

Citeste si despre