Copiii supraponderali la fel de bolnavi ca adultii obezi


Lumea medicala si nu numai din Europa si Statele Unite ale Americii se confrunta cu o noua problema: cresterea in greutate a copiilor si adolescentilor. In Romania, desi nu s-au facut studii epidemiologice, se observa cresterea greutatii la copii si adolescenti.

"Obezitatea la copii si adolescenti este definita ca un indice de masa corporala (IMC) mai mare decat percentila 95, adica prin comparatie cu 95% dintre copiii de aceeasi varsta si sex", ne spune dr. Daniel Grigorie, medic primar la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucuresti. Medicul mai spune ca supraponderea la copii si adolescenti este greu de definit, deoarece acestia nu "achizitioneaza" doar grasime, ci si masa osoasa si musculara.Medicii sustin ca riscul de suprapondere la copii este mai mare la cei cu greutate mare la nastere (peste 4 kilograme), au parinti obezi sau petrec mult timp in fata televizorului sau calculatorului. O problema exista si la cei care nu fac deloc miscare fizica, existand tendinta, mai ales la noi, ca tot mai multi copii sa fie scutiti de orele de sport.

Dr. Daniel Grigorie mai spune ca aceste date reflecta o alterare profunda a stilului de viata (alimentatie, sedentarism), deoarece problemele endocrine si genetice reprezinta sub 1% dintre cauzele kilogramelor in plus. Dr. Daniel Grigorie spune ca este urgenta evaluarea si controlul greutatii la copii si adolescenti.

Trebuie incurajat si mancatul in mediul familial, in bucatarie, reducerea cantitatii alimentelor din farfurie, precum si eliminarea bauturilor dulci si inlocuirea lor cu apa plata. De asemenea, trebuie incurajata activitatea fizica in aer liber.

(Liana Subtirelu)

Citeste tot articolul in: Gandul

06 Decembrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul