Colesterolul, inflamarea duc la nastere prematura

/ / Modificat: 2007-12-27
Colesterolul, inflamarea duc la nastere prematura





 




Un nou studiu arata ca un colesterol ridicat si inflamatiile in timpul sarcinii pot creste riscul unei femei de a naste prematur, relateaza Reuters Health.

Cercetatorii au descoperit ca femeile insarcinate cu niveluri ridicate de colesterol sau proteina C-reactiva – un indicator al inflamarii corpului – sunt expuse unui risc marit denastere prematura. Cresteri ale acestor doi indicatori maresc riscul si mai mult.

Descoperirile sugereaza ca anormalitatile metabolice impreuna cu inflamatia pot contribui la nasterea prematura. Studiile au aratat ca femeile care nasc prematur prezinta un risc marit de a dezvolta boli de inima mai tarziu in viata.

Femeile care nasc prematur pot suferi o inflamare mai accentuata. Cand apare inflamatia impreuna cu un colesterol ridicat sau trigliceride marite (un alt tip de grasime in sange), cei doi factori pot contribui impreuna la nasterea prematura.

In cadrul studiului au fost comparate 109 de femei care au nascut prematur cu 228 care au nascut la termen (la aproximativ 40 de saptamani). In timpul sarcinii, toate femeile si-au testat colesterolul si trigliceridele.

Cercetatorii au descoperit ca femeile cu dislipidemie (cresterea colesterolului si a trigliceridelor) in prima perioada a sarcinii – inainte de saptamana 21 – prezentau un risc de doua ori mai mare de a naste intre saptamana 34 si 37 de sarcina.

Specialistii spun ca nu se stie de ce se intampla acest lucru, insa considera ca o posibilitate ar faptul ca inflamatia si cresterea colesterolului si a trigliceridelor perturba dezvoltarea normala a placentei.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

27 Decembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre