Cola ataca oasele


Consumul acestor bauturi afecteaza mai mult femeile decat barbatii. Cola dauneaza oaselor, dintilor si pune in pericol silueta, arata ultimul studiu publicat in "The American Journal of Clinical Nutrition", citat de publicatia britanica "The Times". Afectate sunt in special femeile.

Bautoarele inraite, la pamant cu densitatea osoasa

Patru cani de cola pe saptamana inseamna mult, spun cercetatorii. Aceasta cantitate mareste riscul de fracturi, predispuse fiind mai ales persoanele intre 16 si 60 de ani.

Medicul Katherine Tucker, de la Centrul de Cercetare in Nutritie si Anti-imbatranire din Boston (SUA), a urmarit timp de cinci ani obiceiurile de consum in cazul  unui numar de 1.

400 de femei si a constat ca bautoarele inraite de cola aveau densitatea osoasa de 4,5a mai mica decat cele care consumau mai rar astfel de racoritoare. Femeile investigate au avut intre 29 si 83 de ani.

Acidul fosforic, mai daunator decat cafeina

Ipoteza ca bauturile de tip cola strica oasele nu este una noua. Producatorii de astfel de racoritoare au respins insa de multe ori aceasta idee fiindca, spuneau ei, "exista o multitudine de alti factori care duc la scaderea densitatii osoase".  

Pentru a inlatura orice suspiciune si a obtine rezultate cu acuratete, cercetatorul Katherine Tucker a luat in calcul si acesti alti factori de risc, cum sunt obiceiul de a bea alcool, de a fuma ori de a face tratament cu estrogeni.

De asemenea, s-a tinut cont si de ratia lor de calciu si vitamina D. Cercetatorii spun ca au avut in vedere inclusiv anotimpul in care si-au cercetat subiectii, fiindca densitatea osoasa poate fluctua si in functie de sezon.

Ceea ce nu au putut clarifica cercetatorii este motivul pentru care bautoarele inraite de cola sunt mai afectate decat persoanele de sex masculin. O ipoteza a fost ca barbatii fac mai mult sport si isi construiesc din vreme oase puternice. Una dintre principalele consecinte ale scaderii densitatii osoase este instalarea precoce a osteoporozei, o afectiune care sporeste riscul fracturilor severe.

(Mihaela Naftanaila)

Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei  

15 Noiembrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul