Circumcizia previne SIDA
 

In sase cazuri din zece, metoda si-a dovedit eficacitatea

Circumcizia ar putea reduce cu 65% riscul barbatului de a contacta de la femei virusul HIV in timpul actului sexual, fapt care ar putea preveni expansiunea epidemiei, arata datele unui studiu francez realizat in Africa de Sud si prezentat la un congres mondial despre SIDA.

Reprezentanti ai Agentiei ONU pentru SIDA si ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii si-au exprimat insa rezerva fata de aceste rezultate si au subliniat faptul ca mai sunt necesare si alte cercetari pentru a demonstra cat de eficienta este aceasta metoda in prevenirea HIV-SIDA.


Cercetare pe 3.000 de barbati

Studiul s-a desfasurat intr-o regiune din Africa de Sud, pe o perioada de trei ani si in cadrul lui au participat 3. 000 de barbati cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, activi din punct de vedere sexual. Doar jumatate din acestia fusesera circumcisi prin mijloace medicale profesionale si in conditii stricte de igiena, insa toti primisera consiliere in ceea ce priveste prevenirea infectiei cu HIV.

Dupa 21 de luni, s-a descoperit ca 51 de membri din grupul celor necircumcisi contactasera HIV, in timp ce doar 18 dintre cei circumcisi luasera boala. „Circumcizia a prevenit infectarea cu HIV in sase-sapte cazuri din zece”, a spus Bertrand Auvert, coordonatorul studiului.

Mai sunt necesare inca trei studii

In cadrul conferintei tinute la Rio de Janeiro, cercetatorii au anuntat ca vor mai avea loc cel putin trei studii care sa confirme eficacitatea circumciziei. "Desi rezultatele obtinute pana acum sunt promitatoare, ele trebuie coroborate si cu alte studii", a afirmat dr. Charles Gilks, director de programe in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Ar putea fi abandonate mijloacele clasice de preventie

Un nou studiu pe tema circumciziei si a posibilei legaturi dintre aceasta si micsorarea riscului de contactare a virusului HIV se desfasoara in Uganda, iar rezultatele vor fi date publicitatii in 2007.

Dr. Gilks a avertizat ca exista pericolul ca multi dintre barbati sa inceapa sa se bazeze pe circumcizie si sa uite de mijloacele de preventie contra HIV. El si-a exprimat ingrijorarea si cu privire la modul in care barbatii vor fi circumcisi si la complicatiile care ar putea surveni daca acestia nu vor apela la profesionisti, ci la vindecatorii traditionali.

Catherine Hankins, consilier in cadrul UNAIDS, a avertizat, de asemenea, ca este prea devreme pentru a incuraja circumcizia ca mijloc de preventie impotriva HIV.

Sursa: Evenimentul zilei


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul