Circumcizia ar putea preveni infectarea cu HIV


Circumcizia ar putea constitui o frana puternica in procesul raspandirii endemice a virusului HIV care provoaca SIDA, in cazul in care eficacitatea acestei practici medicale va fi confirmata de o serie de studii aflate in desfasurare, dar adoptarea circumciziei din motive medicale trebuie sa surmonteze in primul rand numeroasele bariere culturale, s-a precizat intr-un raport pus in discutie joi la Toronto in cadrul Conferintei internationale SIDA, informeaza AFP consultata de Rompres.

In prezent sunt in curs de desfasurare doua studii in Uganda si respectiv in Kenya care urmaresc evidentierea legaturii dintre circumcizie si transmiterea virusului HIV de la femeie la barbat. Aceste studii vor fi finalizat in lunile iulie si respectiv septembrie din 2007.


Rezultatele acestor studii sunt foarte asteptate pentru ca vor permite verificarea unui prim studiu ale carui rezultate au fost foarte promitatoare", au anuntat reprezentantii mai multor agentii ale ONU si ale Bancii Mondiale pentru combaterea HIV/SIDA reuniti la Toronto.

In 2005 o echipa de cercetatori finantata de Agentia franceza de cercetari HIV/SIDA (ANRS) a efectuat un studiu pe 3.000 de barbati din localitatea Orange Farm din Africa de Sud. Conform acestui studiu circumcizia reduce cu aproximativ 60% riscul transmiterii virusului HIV de la femeie la barbat.

Aceasta protectie sporita in fata probabilitatii contaminarii rezulta din reducerea considerabila prin circumcizie a suprafetei de piele expuse ce contine numeroase celule imunitare (celule dentritice) care sunt extrem de sensibile la contaminarea cu virusul HIV.

Catherine Hankins din partea ONUSIDA, agentia din cadrul ONU care coordoneaza lupta mondiala impotriva flagelului SIDA, a atras atentia insa cu precadere asupra barierelor culturale pe care o astfel de metoda de prevenire a bolii trebuie sa le depaseasca.

"In anumite culturi nu esti considerat barbat daca nu esti circumcis, iar in alte culturi situatia este exact invers", a comentat ea.

ROMPRES

21 august 2006Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul