Chisturile ovariene, risc de infertilitate

/ / Modificat: 2010-09-06
Chisturile ovariene, risc de infertilitate

Disconfortul abdominal, senzatia de tensiune in sani, menstruatiile dureroase si cresterea in greutate sunt cele mai frecvente simptome ale existentei chisturilor ovariene. Cu toate ca majoritatea acestora sunt inofensive, exista si cazuri in care chisturile pot creste in dimenisuni.

Netratate, ele pot cauza infertilitate. O ecografie pelviana facuta din sase in sase luni poate depista din timp prezenta acestora. Peste 70% din pacientele care solicita o consultatie ginecologica de rutina afla cu surprindere ca au chisturi ovariene, potrivit dr. Daniel Popescu, medic primar obstetrica-ginecologie la Centrul Medical Serban Voda din Capitala.  

In multe cazuri insa, aceste simptome nu exista, chisturile ovariene fiind depistate intamplator.

"Majoritatea chisturilor ovariene sunt inofensive si dispar de la sine. Ele pot cauza dereglari menstruale, dureri abdominale, pilozitate excesiva si dureri in timpul actului sexual. Este vorba despre acele chisturi functionale, dezvoltate in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule, care dispar dupa doua, trei luni de la aparitie.

Exista insa si alte tipuri de chisturi care determina dureri pelvine severe si chiar hemoragii si care necesita tratament de urgenta. Ignorarea chisturilor ovariene poate duce la instalarea infertilitatii. Chisturile devin periculoase abia atunci cand depasesc doi centimetri", mai spune dr. Popescu.


(Mirela Dadacus)

Citeste tot articolul in: Adevarul   

Foto: Adevarul

2 Mai 2007


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Chist ovarian durere

Articole recomandate

Citeste si despre