Cezariana reduce fertilitatea
 
Cercetatorii norvegieni au descoperit in cadrul unui studiu ca femeile au sanse slabe sa mai ramana insarcinate dupa o nastere prin cezariana decat dupa onastere vaginala normala, relateaza Reuters Health. Totusi, autorii studiului au gasit dovezi ca fertilitatea scazuta dupa cezariana este "probabil pana la un punct voluntara si nu are nici o legatura cu indicatiile medicului si nici cu vreo consecinta fizica anasterii prin cezariana."

Specialistii au analizat date provenind de la 596.000 de femei sanatoase care au nascut primul lor copil in perioada 1967-1996 si au fost monitorizate pana in 2003. Ei au exclus femeile cusarcini multiple, femeile al caror partener s-a schimbat intre sarcini si acele femei care au murit mai devreme de varsta de 50 de ani.


Nasterea prin cezariana a fost asociata cu probabilitate mica de o a doua sarcina in comparatie cu nasterile vaginale. Totusi, daca fatul de naste mort sau moare in primul an de viata, nasterea prin cezariana nu mai este asociata cu o probabilitate mica de a avea un al doilea copil. Acest lucru sugereaza ca cezariana nu reduce fertilitatea, dar ca este asociata cu alegerea de a avea mai putini copii.

Echipa de cercetatori noteaza ca numarul de cezariene creste in continuare in multe tari in curs de dezvoltare.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

19 Dece mbrie 2007Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul