Ce se intampla daca sunt administrate antibiotice la inceputul unei infectii gripale?

/ / Modificat: 2019-07-10
Ce se intampla daca sunt administrate antibiotice la inceputul unei infectii gripale?

Gripa este o boala infectioasa acuta, extrem de contagioasa, pe care unii pacienti o trateaza cu antibiotice.

Medicul pediatru, Mihai Craiu, vorbeste despre faptul ca in cazurile simple de gripa, tratate acasa, administrarea antibioticelor ar putea fi daunatoare.

Ce se intampla daca sunt administrate antibiotice la inceputul unei infectii gripale?

"Intr-un studiu pe animale se observa ca mortalitatea este de 3 ori mai mare la cele tratate cu antibiotic si apoi infectate cu virus gripal decat cele care sunt infectate cu virus gripal dar nu primesc deloc antibiotice.

Cum apare acest fenomen?

Antibioticele omoara flora intestinala. Si in lipsa florei intestinale normale NU apare semnalul de pericol (molecule numite interferoni) care sa avertizeze celulele epiteliului respirator despre agresiunea virusului gripal. Cand se reface flora intestinala, prin transplant de materii fecale, la acei pacienti care au primit antibiotice initial, semnalul interferonic este normalizat si mortalitatea revine la normal.

Cu alte cuvinte, nu antibioticele ajuta virusul gripal ci lipsa semnalului de avertizare transmis de o flora intestinala normala este cauza unei aparari slabe a epiteliului respirator.

Apararea in fata gripei consta, in primul rand, in efortul celulelor epiteliale de a impiedica multiplicarea virusului. Daca aceasta prima reduta cedeaza abia atunci vor intra in actiune celulele sistemului imun.

MESAJ DE LUAT ACASA - in fata gripei avem un prim mecanism de aparare, reprezentat de celulele epiteliului respirator. Acestea sunt prompt informate de catre flora intestinala, de pericolul infectiei virale, prin intermediul unor molecule de semnalizare. Daca omoram acesti "paznici", cu ajutorul unor tratamente inadecvate cu antibiotice, nu o sa mai aiba cine sa dea semnalul necesar apararii corecte", scrie medicul Mihau Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Antibiotice Antibiotice copii

Articole recomandate

Citeste si despre