Cancerul de san nu are legatura cu avortul
 

Un studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna arata ca nu exista nici o legatura intre avort si cancerul de san. Au existat multe controverse asupra legaturii dintre avort, fie el indus sau spontan, si  aparitia cancerului de san. Posibilitatea existentei unei asemenea lagaturi a fost sugerata de studii retrospective, care au analizat istoria medicala in ceea ce priveste avortul la unele femei diagnosticate cu cancer la san. Astfel de studii sunt insa subiective deoarece femeile sanatoase care au facut avorturi inclina mai degraba sa nu spuna adevarul fata de cele care au cancer de san si vor sa gaseasca cauze sau argumente pentru boala lor. Studiul de fata a abordat problema in sens invers, analizand evolutia medicala a femeilor care au raportat un avort pentru a vedea daca sunt predispuse sa aibe cancer de san. Aceasta ipoteza a fost infirmata.


Cercetatorii au adunat date despre factorii de risc in cazul cancerului incepand cu 1989, actualizandu-i in fiecare an pana in 2003. Au fost 1.458 de cazuri de cancer de san nou diagnosticate pe parcursul studiului.

cercetatorii nu au gasit diferente de incidenta a cancerului de san intre femeile care au facut avorturi spontate sau induse si femeile care nu au facut avorturi. Incidenta cancerului de san nu a diferit nici in cazul femeilor care au avut avorturi spontane sau induse inainte sau dupa prima nastere, fata de cele care nu au facut nici un avort. Autorii spun, in acelasi timp, ca se stie faptul ca sarcina dusa pana la capat inaintea varstei de 35 de ani reduce riscurile pe termen lung ale cancerului de san.

Citeste tot articolul in: Sfatulmedicului.ro

25 Aprilie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul