Avortul tripleaza riscul de greutate mica la nastere
 
Un nou studiu arata ca femeile care au pierdut o sarcina sau au suferit un avort prezinta un risc de trei ori mai mare decat in mod normal de a naste un copil cu greutate mica, relateaza Medical News Today.

Cu cat o femeie are mai multe pierderi de sarcini si avorturi cu atat riscul ei de a naste un copil subponderal sau prematur pe viitor este mai mare.

Greutatea mica la nastere (sub 2,5 kg) si nasterea prematura (inainte de 37 de saptamani) sunt doi dintre factorii care contribuie la moartea nou-nascutilor si bebelusilor foarte mici.

Autorii studiului au analizat date provenind de la 45.500 de perechi de mame si copii. Aproape 40% din mame aveau unul sau doi copii ai aproape doua treimi aveau o varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani.


Incidenta greutatii mici la nastere si nasterii premature a fost mai mare la mamele tinere, in varsta, fara studii sau necasatorite.

Dar, s-a constatat o legatura stransa intrepierderea de sarcinasi avort si o nastere prematura si greutate mica la nastere, chiar si dupa confruntarea datelor cu alti factori favorizanti cum ar fi fumatul, tensiune arteriala ridicata si consumul excesiv de alcool.

Femeile care au avut una sau doua sau trei sau mai multe pierderi de sarcina sau avorturi in trecut aveau un risc marit de 3 pana la 9 ori de a naste un copil cu o greutate mica spre deosebire de cele care nu au suferit nici pierderi de sarcina nici avorturi.

In mod similar, femeile care au avut o pierdere de sarcina sau un avort prezentau un risc crescut cu 67% de a naste prematur in timp ce acelea care au avut 3 sau mai multe aveau sanse de 3 ori mai mari de nastere prematura in comparatie cu cele care nu prezentau un istoric de pierderi de sarcina sau avorturi.

Autorii studiului concluzioneaza ca femeile si medicii trebuie sa fie constienti de potentialele riscuri.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

18 Decembrie 2007Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul