Autismul si tulburarile de atentie sunt descoperite prea tarziu in Romania

| | Modificat: 2019-04-09 15:15:34

In Romania, autismul si tulburarile severe de atentie sunt depistate cu pana la 5 ani intarziere fata de momentul optim pentru recuperare.

In peste 50 de tari, prescolarii sunt evaluati anual si gratuit si asa educatorul sau psihologul depisteaza orice intarziere de crestere sau problema legata de felul in care se misca, simte sau vorbeste copilul.

adhd-copil

Cum descoperi problemele copiilor

Un copil de 5 ani ar trebui sa stie, intre altele, nuante pentru culori, sa se orienteze in spatiu, sa imite cum fac animalele, sa sara intr-un picior, sa construiasca un turn si sa empatizeze cu asa zisa durere a unei papusi. Intarzierile sunt semnale de alarma.

"Autism, ADHD sau tulburari neurologice... Orice interventie facuta la timpul potrivit este mai putin costisitoare si cu un impact de succes recuperator mai mare," a explicat Camelia Ionescu, psiholog copii, pentru PRO TV.

Specialistii pot depista potentialele riscuri cu ajutorul testului Denver, unul din testele standardizate, folosit in 54 de tari, pentru evaluarea a peste 50 de milioane de copii.

In Romania nu exista, insa, un program national de testare a dezvoltarii copiilor la gradinita. Timpul acordat fiecarui micut ar fi intre 20 si 40 de minute.

Partea de evaluare ar fi gratuita. Pentru ca, spun psihologii, educatorii pot invata sa ii testeze pe copii singuri, dupa un training simplu.

Acelasi lucru il pot face viitorii consilieri scolari pentru copiii mai mari. Daca un pusti este retras sau are un temperament coleric, poate avea un sindrom sau un episod depresiv.

Taguri Autism Autism copii Adhd

Articole recomandate

Ginosept - Protejeaza natural sanatatea intima!
Ginosept - Protejeaza natural sanatatea intima!

Ovule naturale, din plante medicinale, eficiente impotriva infecțiilor intime.

Regaseste-ți calmul natural! Distonoplant - Formula antistres.
Regaseste-ți calmul natural! Distonoplant - Formula antistres.

Produs natural 100%. Calmeaza starile anxioase, depresive. Rezultate de la primele administrari.

Ceaiul natural cu efect antistres.
Ceaiul natural cu efect antistres.

Ceaiul Distonoplant reduce starile de agitație si iritabilitate. Imbunatațeste starea emoționala si ajuta la menținerea starii de bine.

Citeste si despre