Aspirina reduce riscul aparitiei preeclampsiei
 

Tratamentul cu aspirina pe perioada sarcinii poate reduce riscul aparitiei preeclampsiei, a nasterii premature si a altor complicatii in sarcina, spun unii cercetatori din Australia. „Aspirina, impreuna cu alte medicamente cu efect anti-plachetar sunt asociate cu reduceri moderate si consistente in aparitia preeclampsiei sau a nasterii premature, inainte de cele 24 saptamani de sarcina sau a altor complicatii” – spune Dr. Lisa M. Askie de la Universitatea din Sydney. Preeclampsia este o problema a sarcinii in care sunt afectate multiple sisteme ale organismului si este caracterizata prin hipertensiune arteriala si proteinurie ( sugerand probleme grave cu rinichii).


Preeclampsia poate afecta vasele de sange care alimenteaza placenta cauzand o dereglare a circulatiei sangelui si formarea de trombi (coagularea sangelui). Aceasta afectiune poate apare in 2-8% din cazuri si reprezinta un procent de aproape 15% din cele 500.000 de cazuri de mortalitate legate de sarcina din lumea intreaga in fiecare an. Grupul lui Askie a condus o meta-analiza, ce a inclus mai bine de 32.217 femei cu 32.819 bebelusi. Majoritatea femeilor insarcinate au primit aspirina (98% cazuri) sau alte medicamente anti-trombocitare precum heparina sau  dipuridamole. Trombocitele (plachetele sangvine) sunt celule ce ajuta sangele sa se coaguleze pentru a evita sangerarile excesive sau hemoragiile.

De aceea, medicamentele anti-trombocitare pot reduce numarul acestor celule – trombocitele, reducand astfel riscul de a prezenta trombi sau un viitor infarct miocardic – cele mai dese intalnite  in cazul unei hipertensiuni arteriale. Rezultatele a acestei meta-analize sugereaza ca tratamentul cu medicamentele anti-trombocitare in timpul sarcinii poate avea anumite beneficii, incluzand reducerea riscului de aparitie a preeclampsiei sau a nasterii premature. Aceasta informatie ar trebui discutata cu femeile insarcinate care prezinta un risc de a avea preeclampsie pentru a le ajuta sa fie cat mai informate privind alegerile pe care urmeaza sa le aiba.

Cercetatorii au descoperit ca femeile tratate cu agenti anti-trombocitari au prezentat o reducere de 10% in riscul de preeclampsie, nastere prematura sau alte complicatii in sarcina. In contrast, medicamentele anti-trombocitare nu reduce riscul de mortalitate a fatului sau episoadele de sangerari. Cercetarile sugereaza ca o utilizare mult mai frecventa a aspirinei sau a altor medicamente anti-trombocitare in timpul sarcinii poate fi folositoare din punctul de vedere medical al publicului, in particular pentru femeile cu un risc mare de a prezenta preeclampsie.

Exista cazuri in care preeclapsia va exista, indiferent de tratamentul de prevenire, incluzand si femeile care sunt la cea de-a doua sarcina si au mai avut preeclampsie sau femeile cu hipertensiune arteriala si preeclampsie. Pentru aceste femei, „aspirina este justificata”, spune Dr James M. Roberts si Dr. Janet M. Catov de la Universitatea din Pittsburgh.

18 Mai 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul