Alexandru Rafila, despre COVID: De ce apa si sapunul sunt mai eficiente decat alcoolul: "Este imediat distrus"

/ / Modificat: 2020-04-08
Alexandru Rafila, despre COVID: De ce apa si sapunul sunt mai eficiente decat alcoolul:

Dezinfectarea nu trebuie sa devina o obsesie. Este mesajul profesorului doctor Alexandru Rafila. Presedintele Societatatii de Microbiologie spune ca spalarea cu apa si sapun a mainilor este cea mai eficienta metoda de a tine noul virus la distanta.

"Nu trebuie sa dezinfectam chiar toate suprafetele, ci acelea cu care venim in contact si e probabil sa fi fost contaminate cu diverse secretii. Nu trebuie sa devina obsesiv. Am observat la multi, devine obsesiva aceasta dezinfectare. Nu trebuie acum sa incepem sa dezinfectam toate ambalajele si absolut toate obiectele cu care venim in contact. Este suficient sa spalam mainile dupa ce atingem diverse ambalaje," a declarat profesorul Alexandru Rafila, pentru Digi24.

De ce apa si sapunul sunt mai eficiente decat alcoolul 

Medicul precizeazaca ca cea mai importanta masura pentru a ne proteja de coronavirus este sa ne spalam cu apa si sapun, pentru ca sunt mai eficiente decat alcoolul.

"Apa si sapunul sunt mai eficiente decat alcoolul in cazul acestui virus, pentru ca este un virus anvelopat, are un invelis care este imediat distrus de sapun sau de detergent. Sa ne ferim gura, nasul si ochii de contactul cu diverse secretii este cu totul altceva si trebuie sa ne obisnuim sa nu mai punem mana sa ne atingem fata decat atunci cand suntem absolut siguri ca suntem curati pe maini, ca ne-am spalat sau am utilizat inainte un antiseptic," a explicat Alexandru Rafila.  

Seful microbiologilor transmite ca trebuie sa invetam sa traim cu acest virus si sa luam masurile necesare pentru a evita infectarea cu coronavirus.

"Peste vara, transmiterea virusului va fi probabil ceva mai redusa in emisfera nordica, dar odata cu venirea iernii, transmiterea se va intensifica. Or, in aceste conditii, noi trebuie sa ne obisnuim sa traim cu acest virus si trebuie sa luam toate masurile pentru a preveni supraincarcarea sistemului de sanatate. Asta se poate face inclusiv prin vaccinarea antigripala, pentru ca si gripa poate aduce un numar mare de oameni la spital. Desigur, vaccinarea antigripala nu asigura o imunitate impotriva coronavirusului," a subliniat profesorul Alexandru Rafila.

Medicul crede va varful epidemiei in Romania pentru acest sezon este estimat intre 25 si 30 aprilie, dar in opinia sa, lucrurile nu pot reintra in normal mai repede de doi ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr. alexandru rafila Coronavirus Alcool

Articole recomandate

Citeste si despre