Alerta! Numarul infectiilor nosocomiale raportate de spitale s-a dublat

/ / Modificat: 2019-05-23
Alerta! Numarul infectiilor nosocomiale raportate de spitale s-a dublat

Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate informeaza ca peste 1.000 de infectii asociate asistentei medicale (IAAM) au fost raportate in primele 4 luni ale anului 2019 de catre 69 de spitale din intreaga tara, ceea ce inseamna ca numarul acestor infectii recunoscute si raportate aproape s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In anul 2018 au fost raportate, in total, la ANMCS 2.274 infectii de catre 110 spitale.

"Analiza IAAM facuta de ANMCS indica si faptul ca in aceeasi perioada a evaluarii - 4 luni in 2018 vs 4 luni in 2019 - numarul spitalelor care au raportat evenimentele in cadrul aplicatei CaPeSaRo a crescut de la 50 de unitati sanitare la 69, in toată tara. Situatie raportare IAAM: 635 infectii intraspitalicesti in 4 luni 2018, raportate de 50 de spitale; 1.092 infecti intraspitalicesi in 4 luni 2019, raportate de 69 de spitale", se arata intr-un comunicat transmis Agerpres.

Cele mai multe infectii raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella si Stafilococul auriu meticilinorezistent

In raportari s-a evidentiat si o crestere cu 10% a detectarii prezentei altor bacterii care se dezvolta in mediul spitalicesc.

"In ultima perioada, se observa caracterul pozitiv al imbunatatirii raportarilor, in conditiile neaplicarii de sanctiuni. Putem spune ca este un semn al imbunatatirii culturii organizationale privind siguranta pacientului", spune presedintele ANMCS, Vasile Cepoi.

Infectia cu Clostridium difficile este o infectie cu o incidenta mare, care apare in mediul spitalicesc in relatie directa cu tratamentul cu antibiotice si care necesita masuri speciale de izolare pentru ca are un grad mare de contagiozitate, se mai precizeaza in comunicat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spital

Articole recomandate

Citeste si despre