Alaptatul la san, recomandat chiar si atunci cand mama e infectata cu HIV


Alaptatul la san ramane singura optiune valabila pentru mamele infectate cu virusul HIV care traiesc in tarile in curs de dezvoltare, deoarece este singura metoda de intarire a sistemului imunitar in ciuda riscurilor de transmitere a virusului catre copii, potrivit unui studiu citat de Reuters. Mamele infectate cu virusul HIV/SIDA erau sfatuite pana acum sa isi hraneasca copiii cu lapte praf pentru a limita transmiterea virusului catre bebelusi, dar aceast lucru a creat probleme majore in tarile in care nu exista apa potabila.

Dr. Hoosen Coovadia, pediatru la University of KwaZulu-Natal, din Africa de Sud, a declarat, in cadrul unei conferinte, ca instruind mamale infectate din natiunile in curs de dezvoltare sa-si hraneasca bebelusii la san, rezulta aproximativ 300.

000 de copii infectati cu HIV/SIDA, dar alti 1,5 milioane sunt salvati de la moartea cauzata de alte boli. "Laptele matern este abundent in substante care cresc rezistenta imunitara", a spus medicul. "Alaptatul la san ar trebui sa fie promovat in ciuda riscurilor de a infecta copilul cu HIV", a sustinut cercetatoarea.

Femeile infectate cu HIV/SIDA risca sa transmita virusul catre copiii lor in timpul sarcinii, nasterii si in timpul alaptarii. Fara protectie, de la 20 la 45% dintre copiii ar contacta virusul care produce SIDA de la mamele lor, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). "Este o dilema in cazul femeilor care au virusul HIV", a spus Peggy Henderson, cercetator la OMS, departamentul pentru copii si adolescenti, citand studii care demonstreaza ca riscul de deces este de sase ori mai mare la copiii hraniti cu lapte praf, fata de copiii hraniti excusiv la san.

Citeste tot articolul in: Realitatea

5 Martie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul