Medic infectionist, avertisment pentru parinti in ceea ce priveste testele de saliva: "Daca este pozitiv, sa nu intre in panica"

/ / Modificat: 2021-11-24
Medic infectionist, avertisment pentru parinti in ceea ce priveste testele de saliva:

Dupa mai multe discutii si negocieri, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei au ajuns la un acord in ceea ce priveste testarea elevilor in scoli. Astfel, s-a hotarat ca in unitatile de invatamant sa fie folosite testele non invazive din saliva, deoarece multi parinti au refuzat testarea cu testele antigent rapide. 

Medicul infectionist Carmen Dorobat trage un semnal de alarma si avertizeaza parintii ca testarea copiilor nu va fi un proces simplu si ca aceste teste ar trebui realizate de personal medical. În lipsa acestuia, profesorii sau părinții care vor avea această misiune trebuie să urmeze niște etape clare și sigure de prelevare a probelor, evitând transmiterea comunitară.

„Dacă testul este pozitiv, să nu intre în panică”

De asemenea, medicul a precizat ca aceste teste din saliva au o eficienta redusa, motiv pentru care orice test pozitiv ar trebui confirmat de un alt test PCR. Părinții care doresc să efectueze acasă aceste teste, trebuie să învețe metoda corectă de efectuare, cât și modul de a depozita deșeul odată cu finalizarea testului. De asemenea, părinții sunt rugați să anunțe cazurile pozitive, fără a încerca ascunderea lor.

„Misiunea nu e deloc ușoară în a organiza astfel de testări. Ideal ar fi ca școlile să aibă un cadru medical. Să le explice părinților ce aud e făcut, cum trebuie depozitate acele deșeuri potențial infectate. Va fi o problemă acolo unde nu există cadru medical, în mediul rural.

Cadrele didactice, dacă le revine lor această misiune, trebuie să fie foarte atente.Părinții trebuie să respecte procedura. Dacă se întâmplă că testul să fie pozitiv, să nu între în panică. Să depoziteze deșeul corespunzător și să repete testarea cu un test PCR pentru că se știe că aceste teste au o rată de precizie scăzută.

Dacă părinții s-au dovedit dornici în a le face acasă, trebuie să învețe să le facă corect, dar să le facă și cu bună-credință. Trebuie să se intereseze de modalitatea de a îndepărta deșeul, de modalitatea de a anunța potențialul rezultat pozitiv”, a afirmat Carmen Dorobăț, la Realitatea PLUS.

Articole recomandate

Citeste si despre