Criza de lapte praf fara precedent in SUA. Autoritatile sunt in alerta, dupa ce principalul producator a oprit productia

/ / Modificat: 2022-05-18
Criza de lapte praf fara precedent in SUA. Autoritatile sunt in alerta, dupa ce principalul producator a oprit productia

Statele Unite se confrunta cu o criza de lapte praf fara precedent. Mai multe lanturi de supermarketuri de peste Ocean au limitat achizitiile de lapte praf pentru sugari, in urma unor probleme legate de aprovizionare. Acest lucru se intampla dupa ce, in luna februarie, principalul furnizor din SUA a retras de pe piata mai multe sortimente de lapte praf. Acestea erau produse la fabrica din Michigan, iar producatorul primise reclamatii din partea mai multor parinti care au raportat infectii bacteriene la bebelusii care au fost hraniti cu produsele respective.

Presa americana relateaza constant in ultimele zile despre criza de lapte praf, iar imaginile cu rafturile goale ale magazinelor sunt prezente peste tot, atat in mediul online, cat si la televizor. Situatia este disperata in multe state americane, iar parintii nu mai stiu cum sa faca rost de hrana pentru bebelusii lor. Stocurile sunt pe jumatate epuizate in 11.000 de magazine. Laptele pentru sugari este, in prezent, produsul care inregistreaza cel mai grav deficit in SUA, transmit autoritatile americane.

Cozile de la magazinele unde inca se mai gaseste lapte praf sunt interminabile, iar parintii ai caror copii au nevoie de formule speciale de lapte, din cauza unor probleme de sanatate, nu mai stiu ce sa faca pentru a gasi hrana pentru cei mici. In SUA, 75% dintre copiii cu varsta de peste 6 luni primesc o parte din hrana sub forma de lapte praf.

Presedintele cauta solutii pentru a rezolva criza

Criza de lapte praf are la baza mai multi factori, atat de ordin economic, cat si logistic. Presedintele Joe Biden a transmis ca se va intalni cu mai multi producatori de lapte praf pentru a rezolva criza cat mai rapid. Un mare producator din industria alimentara a inceput sa importe lapte praf din Elvetia si din Tarile de Jos, pentru a-l duce peste Ocean.

„Este un proces la care lucram intens si este clar o prioritate. Nu exista altceva mai urgent. Lucram la asta si sunt convins ca vom avea un progres semnificativ in cel mai scurt timp”, a declarat seful statului american.

Criza de lapte praf s-a declansat la inceputul anului. Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente a descoperit o posibila legatura intre consumul de lapte praf scos pe piata de cel mai mare producator american si infectarea unor bebelusi cu o bacterie rara: cronobacterie, care poate provoca infectii grave la copii, cum ar fi meningita si alte boli inflamatorii care pot duce la complicatii si chiar deces. Patru copii au fost spitalizati atunci, iar doi au murit. In urma situatiei create, producatorul a decis sa retraga de pe piata sortimentele de lapte praf. Acestea erau singurele de pe piata care inlocuiau laptele de vaca.

Efectele au inceput sa se vada treptat, ajungand in prezent la o criza fara precedent. Pentru a suplini cererea, alti producatori au anuntat ca vor majora productia cu 30%, iar cea mai mare companie producatoare de produse alimentare si bauturi din lume a inceput sa prioritizeze importurile de lapte praf.

„Am decis sa dam prioritate acestor produse pentru ca ele raspund unui scop medical vital deoarece sunt destinate bebelusilor cu alergie la proteinele din laptele de vaca. Ambele produse sunt deja importate, dar am decis sa urgentam livrarile pe calea aerului pentru a raspunde la nevoile urgente”, a precizat gigantul.

FOTO: Time.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre