Viata in China, dupa epidemia de coronavirus. Ce masuri sunt luate in scoli

/ / Modificat: 2020-03-23
Viata in China, dupa epidemia de coronavirus. Ce masuri sunt luate in scoli

Inca de sapataman trecuta, China a anuntat ca numarul cazurilor infectare cu coronavirus s-a redus drastic. In decembrie 2019, in orasul Wuhan a izbucnit epidemai de COVID-19, motiv pentru care autoritatile de la  Beijing au luat masuri drastice.

Dupa aproape trei luni, China incepe sa revina lent la normal, ofernd celorlalte tari o privire asupra a ceea le-ar putea astepta, dupa trecerea acestei pandemii.

In China s-au deschis scolile

Potrivit BBC, in unele zone au fost redeschise scolile dupa o luna si jumatate, aratand imagini difuzate de televiziunea de stat. In aceste imagini difuzate de China Central Television (CCTV) se vede cum elevii stau la rad pentru triajul faut la intrarea in curtea scolii.

Masurile impuse la revenirea la cursuri implica documente cerute de scoli, scanarea termica a elevilor, orarul esalonat, culoare de deplasare prestabilite pentru fiecare grupa/clasa.In caminele scolilor un responsabil precizeaza ca orele de intrare si iesire sunt diferite, paturile sunt delimitate individual, elevii dorm "picioare in picioare," iar usa camerelor este mereu deschisa, pentru a se aerisi.

In filmare se mai vede ca in timpul cursurilor, atat elevii, cat si cadrele didactice, poarta masti de protectie. 

In China, lectiile online au inceput la jumatatea lunii februarie.

Ce ar putea invata Occidentul de la China pentru a stopa raspandirea coronavirusului?

Numarul de cazuri cu coronavirus in Occident este ridicat, Europa devenind focarul pandemiei. Intr-un articol publicat de BBC, cu titlul "Ce ar putea invata Vestul de la China," se enumeră cateva masuri cheie luate de China si de alte state vecine Chinei din cauza coronavirusului.

Lectia numarul 1: Ia situatia in serios si actioneaza rapid

Expertii in sanatate sunt de acord cu masurile pentru limitarea raspandirii infectiilor – testarea in masa, izolarea celor infectati si incurajarea distantarii sociale. Astfel de masuri au fost adoptate in diverse stadii, in Vest, dar un factor cheie este acela ca multe state nu au reactionat rapid.

Lectia numarul 2: Faceti testele extinse si accesibile

Prof. Pangestu recunoaste ca in unele tari nu exista suficiente kituri de testare. Cu toate acestea, el descrie testele extinse drept "cea mai importanta prioritata," si adauga ca "testarea celor care sunt simptomatici, dar nu neaparat spitalizati si care inca raspandesc virusul este poate chiar mai importanta."

Lectia numarul 3: Urmariti si izolatiNu e de-ajuns sa testezi persoanele cu simptome

Urmarirea celor care au fost in contact a fost esentiala. In Singapore, de exmeplu, au fost localizați "contacti" pentru peste 6.000 de persoane. Iar asta s-a facut folosind sistemul de camere de supraveghere, prin testarea lor si prin izolarea la domiciliu pana cand rezultatele aratau ca nu au nimic.

Lectia numarul 4: distantarea sociala timpurie

Distantarea sociala este considerata una dintre cele mai bune modalitati de a stopa un focar. Dar, cu cat masurile sunt introduse mai tarziu, cu atat acestea trebuie sa fie mai extreme. 

Lectia numarul 5:  Tine publicul bine informat de partea ta

"Daca nu obtii cooperarea cetatenilor, politicile tale nu sunt ascultate sau urmate, iar aici doar cu forta mai poti impune ceva ", spune Prof. Pangestu. "Cel mai important lucrur este sa arati ca politicile sunt bazate pe evidente stiintifice."

China a luat foc pentru ca a recunoscut lent focarul, ba chiar a permis ca o mare adunare politica sa se desfasoare la Wuhan.

Lectia numarul 6: Depinde de atitudina fiecaruia

Desi poate parea mai usor pentru asiatici sa se supuna sfaturilor sau ordinelor guvernului, in Hong Kong de exemplu increderea in guvern nu este delor la cote ridicate. Ba chiar au fost o serie de proteste anti-guvernamentale, dar oamenii au luat chiar masuri voluntare de distantare sociala, inainte ca acesta sa fie recomandate oficial, din respect pentru comunitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri China Coronavirus Scoli Epidemie

Articole recomandate

Citeste si despre