Un tata fumator si-a pierdut copiii in instanta din cauza acestui viciu

/ / Modificat: 2019-02-21
Un tata fumator si-a pierdut copiii in instanta din cauza acestui viciu

Un spaniol a pierdut custodia comuna a copiilor sai din cauza fumatului. Nu e nici gluma, nici fake news, ci sentinta unui tribunal din Cordoba, Spania, care a decis ca barbatul isi punea copiii in pericol prin faptul ca ii expunea in mod constant la tabagismul de care sufera.

Barbatul era divortat de sotie si initial s-a stabilit sa detina custodia comuna a celor doi copii. Din cauza viciului sau, el nu va mai putea, insa, sa petreaca atat de mult timp cu cei mici. Definit ca fumator patologic, tatal obisnuia sa fumeze la orice ora din zi si din noapte, de o maniera compulsiva, chiar in fata copiilor.

Instanta i-a dat ocazia sa isi apere dreptul la custodie renuntand la fumat, dar cum acest lucru nu s-a intamplat, judecatorul a apreciat ca, in mod sistematic, barbatul a pus in pericol sanatatea minorilor prin faptul ca nu ii pasa de altceva in afara de propria dependenta.

Barbatul a fost descris de fiul sau cel mare, in varsta de 13 ani, ca fiind o persoana care fuma foarte mult in casa, inclusiv in dormitor.

"Tatal da dovada de o totala lipsa de interes pentru protejarea copiilor de riscul obiectiv pe care il comporta traiul intr-un mediu incarcat cu fum", se arata in sentinta judecatorului din Cordoba.

Concret, barbatului nu i se poate interzice sa fumeze in propria casa, dar cand acest lucru pune in pericol sanatatea copiilor sai, instanta retine ca primordial trebuie sa fie interesul minorilor.

Copiii, cei mai numerosi fumatori pasivi

Copiii nu aleg sa fumeze, insa devin fumatori pasivi atunci cand locuiesc intr-o casa in care exista cel putin un fumator. Si desi ai crede ca fumul inhalat este prea putin pentru a le face rau, acesta le creeaza prejudicii grave.

Copiii au un ritm de a respira mai rapid decat adultii, astfel ca ei inhaleaza mai mult fum decat acestia. Unde mai pui ca si raportul de greutate si inaltime este cu totul altul.

In cazul copiilor mici trebuie avut in vedere si faptul ca au un sistem imunitar mai putin dezvoltat, ceea ce ii face mult mai vulnerabili la substantele toxice din fumul de tigara.

De-a lungul timpului s-au facut numeroase studii si investigatii stiintifice in privinta efectelor tutunului auspra copiilor ca fumatori pasivi. Aceste studii au demonstrat o legatura directa intre numarul de tigarete fumate zilnic de adulti in propria locuinta si nivelul de agenti cu potential cancerigen din tutun regasiti in urina copiilor.

Este mai important viciul decat propriii copii?

Orice fumator caruia i se spune ca ar trebui sa renunte la acest obicei iti va spune ca ii este imposibil, ca are nevoie de tigari, ca ii place, ca se va ingrasa, ca il calmeaza. Alibiurile pe care le va gasi pentru a nu fi nevoit sa renunte la viciul fumatului sunt inepuizabile.

Evident ca nu este usor sa renunti la toate substantele nocive pe care corpul tau s-a obisnuit sa le primeasca. Dar macar cei care au copii ar trebui sa se gandeasca in primul rand la faptul ca renuntand la fumat vor crea un mediu mai sanatos si pentru ei, si pentru restul familiei.

In cazul tatalui care a pierdut custodia copiilor din cauza fumatului, judecatorul i-a promis ca daca va reusi sa reunte la acest viciu, sentinta ar putea fi reconsiderata. Pana atunci, barbatul isi va vizita copiii dupa un program clar definit: o data la doua weekenduri si doua zile pe saptmana, martea si joia.

O astfel de decizie luata in urma cu 30-40 de ani, cand adultii fumau in preajma copiilor acasa, in masina, in parcuri etc, ar fi facut, cu siguranta, multe valuri. Dar timpurile s-au schimbat si am vrea sa stim daca voi considerati ca despartirea unui copil de un parinte din cauza fumatului este o decizie corecta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat Fumat copii Fumat pasiv copii Fumat efecte sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre