"Trapa pentru bebelusi" - salvarea copiilor nedoriti
 

De la inceputul acestei saptamani, in orasele din Germania au fost lipite postere prin care femeile care vor sa-si abandoneze nou-nascutii sunt indemnate sa nu ii arunce la gunoi, ci in chepenguri speciale, care le garanteaza anonimatul. Initiativa consiliilor locale a atras critici din partea clericilor si a organizatiilor de caritate, care sustin ca incurajeaza mamele sa isi abandoneze copiii. „Trapa pentru bebelusi”, amenajata in peretii unor maternitati, este ascunsa vederii, deseori mascata de copaci si la adapost de camerele de supraveghere ale oraselor. Copilul poate fi pus pe un tobogan, aluneca lin printr-o gaura in perete si coboara intr-un patut, situat in interiorul maternitatii. Un semnal sonor alarmeaza personalul medical, dar numai dupa ce mamei i s-a dat suficient timp pentru a se indeparta. Copilul poate fi cerut inapoi, intr-un interval de pana la trei luni, in cazul in care mama se razgandeste. Posterele din Berlin dau adresele a trei spitale ce au astfel de „trape”.


Campania este sprijinita de ecologisti, insa guvernul este rezervat, temandu-se de probleme legale. Ideea instalarii unor astfel de cutii de colectare a copiilor abandonati nu surade nici autoritatilor romane pentru protectia copilului si nici organizatiilor neguvernamentale care activeaza in acest domeniu. „In Romania, inca nu se pune problema adoptarii acestei masuri. Deocamdata, noi ne confruntam cu o rata crescuta a abandonului in maternitati”, ne-a spus Bogdan Panait, secretar de stat, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANDPC). Directorul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie „Panait Sarbu” din Bucuresti, prof.dr. Bogdan Marinescu, se indoieste si el de oportunitatea unei astfel de initiative, intrebandu-se „cum am fi fost priviti de Comunitatea Europeana daca am fi aplicat noi aceasta masura…”. George Roman, reprezentantul organizatiei „Salvati Copiii” Romania, este de parere ca „din experienta mea, mamele consiliate la timp nu numai ca nu si-au ucis copiii, dar n-au mai conceput sa-i abandoneze”.

(Ana-Maria Vieru, Mirela Dadacus)

Citeste tot articolul in: Adevarul

28 Martie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul