Substanta care a provocat tragedia de la Timisoara: "E de un alt tip decat cel cu care suntem obisnuiti"

/ / Modificat: 2019-11-19
Substanta care a provocat tragedia de la Timisoara:

Un caz extrem de grav s-a petrecut intr-un bloc din Timisoara. Doi copii si mama unuia dintre ei au murit, iar alti 20 de locatari, printre care 9 copii au ajuns la spital, cel mai probabil intoxicați cu un compus chimic periculos - otrava pentru sobolani.

Parchetul a confirmat oficial ca substanta toxica este fosfura de aluminiu, noteaza adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, in urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca suspectul, reprezentant al unei societati comerciale cu sediul in Timisoara, a executat servicii de deratizare in imobilul respectiv, in baza unui contract incheiat in acest sens, activitate ce a avut loc in perioada 16.11.2019 - 18.11.2019. In cauza exista indicii ca, in procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid ce are in compozitie fosfura de aluminiu, o substanta foarte toxica, cu efecte letale in caz de inhalare, si care necesita pentru utilizare autorizatie speciala. Insecticidul este destinat combaterii daunatorilor cerealelor depozitate si a rozatoarelor mari din culturile de camp.

Ce i-a omorat pe cei doi copii

Gazul de fosfina este eliberat in prezenta umezelii si e puternic toxic pentru toate formele de viata. Fosfina, prin inhalare, blocheaza caile respiratorii prin eliminarea apei din celule.

Medicul Mihai Gafencu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara, care este si specialist in toxicologie pediatrica, a precizat ca principala cauza a mortii celor doi copii, de trei ani si de 10 zile este intoxicarea. Acesta din urma, a murit inecat cu lapte, varsaturile fiind provocate tot de intoxicare.

"Cauza este mai mult ca sigur un toxic care a contaminat apa sau daca a fost un toxic care avea efecte prin inhalaţie, putea si asa sa ii intoxice pe acesti copii, cel mai mic avand zece zile care, pot sa banuiesc, prin varsatura a facut o aspiratie de lapte si a avut asta ca simptomatologie de baza, dar motivul a fost sigur intoxicatia," a declarat medicul Mihai Gafencu, potrivit adevarul.ro.

Acesta a mai spus ca substanta care a provocat tragedia nu este una cu care medicii pediatrii au mai avut de-a face. 

"Daca vorbim de substante raticide (n.r. pentru combaterea rozatoarelor), majoritatea sunt substante care au ca efect blocarea coagularii sangelui la vietatile simtite de ele. Acum, aceasta substanta este diferita. Am sondat coagularea copiilor si nu asta a fost afectat. Nu au avut tulburari de coagulare acesti copii. E clar ca substanta este un posibil raticid de un alt tip decat cel cu care suntem noi obisnuiti," a mai afirmat medicul Mihai Gafencu.  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre