S-a DECIS. Parintii vor primi zile libere pentru a sta acasa cu copiii cand se inchid scolile

/ / Modificat: 2020-03-11
S-a DECIS. Parintii vor primi zile libere pentru a sta acasa cu copiii cand se inchid scolile

Atunci cand scolile se inchid temporar din cauza vremii sau din alte motive, parintii copiilor care sunt nevoiti sa stea acasa vor putea beneficia, pe toata perioada in care scolile sunt inchise, de zile libere platite, indiferent ca lucreaza la stat sau in sectorul privat.

Asa prevede proiectul de lege care se afla acum la votul final din Parlament. Legea se pare ca va fi votata joi, 12 martie, scrie avocatnet.ro.

Cine va plati zilele libere

Inainte de vot, proiectul a fost retransmis la comisia de munca pentru a fi modoficat articolul referitor la cine va suporta costul concediilor. Astfel, noua versiune a proiectului prevede ca plata zilelor libere acordate de angajator sa se deconteze din taxele si impozitele colectate de stat de la firme.

Pentru acordarea zilelor libere platite in cazul inchiderii temporare a scolilor, unul dintre parinti va trebui sa semneze o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca celalalt nu a depus si el o astfel de cerere.

Astfel, declaratia va fi semnata doar de parintele care merge la serviciu, pentru a dovedi ca nu a solicitat la locul sau de munca zile libere pentru supravegherea copilului din cauza inchiderii temporare a institutiilor de invatamant.Cine incalca regula  risca sa nu mai poata beneficia de alte zile libere in situatii similare.

In ce conditi pot ramane parintii acasa 

  • Atunci cand cursurile scolii la care au copilul inscris sunt suspendate, parintii vor putea sta acasa cu acesta pentru a-l supraveghea. Inchiderea scolilor poate surveni din cauza unor conditii meteo nefavorabile (ninsori abundente, furtuni etc.), dar si din cauza altor situatii extreme decretate de autoritatile din tara noastra (incendii, epidemii si altele).
  • Zilele libere se vor acorda doar parintilor ai caror copii au varsta de pana la 12 ani, iar in aceste zile, parintii vor primi o indemnizatie egala cu salariul dintr-o zi lucratoare. Practic, acestia vor beneficia de zile libere platite normal.
  • Aceste zile libere va putea beneficia, la cerere, doar un parinte sau tutorele legal al copilului, indiferent de locul de munca al acestuia, adica indiferent daca acesta este angajat la stat sau in sectorul privat.

Pentru a intra in vigoare, proiectul legislativ trebuie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, promulgat prin decret prezidential si de presedintele Romaniei si apoi publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zile libere Parinti Proiect lege Inchidere scoli

Articole recomandate

Citeste si despre