Restrictii pentru paracetamol si aspirina, din cauza unor cazuri grave. Paracetamolul, periculos pentru copii

/ / Modificat: 2020-01-21
Restrictii pentru paracetamol si aspirina, din cauza unor cazuri grave. Paracetamolul, periculos pentru copii

Paracetamolul si aspirina mai pot fi vandute doar dupa o evaluare a farmacistului in Franta. Aceasta masura s-ar putea extinde in toata Europa pentru a combate un obicei raspandit si in Romania: automedicatia. Luat in doze mari si pe termen lung, paracetamolul a provocat cresterea imbolnavirilor de hepatita, spun medicii din Hexagon, informeaza Digi24.

In Franta, paracetamolul, ibuprofenul si aspirina se vand de acum doar daca farmacistul considera necesar si tot el aproba cantitatea. 

Cum se administreaza paracetamolul

Decizia a fost luata dupa ce, acum doi ani, o tanara de 22 de ani a fost gasita moarta in casa ei din Strasbourg, rapusa de o intoxicatie hepatica acuta provocata de paracetamol. In Romania, un tanar de 19 ani a fost acum doua luni la un pas de moarte din acelasi motiv. La noi in tara, cele mai bine vandute medicamente fara prescrtie contin doua din cele trei substante: aspirina, paracetamol, ibuprofen.

"A fost o consecinta a liberalizarii accesului la medicamentele OTC. Faptul ca farmacistii nu au mai consiliat diverse categorii de pacienti. Paracetamolul este cunoscut ca are are reactii adverse la nivel hepatic daca e administrat mai mult de 4 grame pe zi, cinci zile consecutiv. Ibuprofenul necesita precautii foarte mari, chiar contraindicatii in patologii cu risc hemoragic crescut, ulcer, putand provoca hemoragie intestinala fatala," spune Cornel Chirita, profesor de Farmacologie, UMF Bucuresti, potrivit sursei citate. 

In aceasta situatie, medicii ne recomanda sa nu luam mai mult de trei pastile de paracetamol pe zi, nu mai des de patru ore, iar daca in 48 de ore nu ne simtim mai bine, sa mergem neaparat la doctorul de familie.

Paracetamolul, periculos si pentru copii

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru atragea atentia parintilor si bunicilor asupra administrarii paracetamolului la copii. Acesta explica sa nu fie depasita doza de paracetamol in functie de varsta micutilor, deoarece poate fi mortala daca nu se respecta dozajul.

"Atentie parinti si bunici. In cazul racelilor la copii nu trebuie niciodata depasita doza de paracetamol! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea stricta a intervalului de minim 4 ore intre doua administrari si a dozei maxime zilnice sunt esentiale pentru a nu aparea efecte toxice," nota medicul Tudor Ciuhodaru. 

Sura: Digi24

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Restrictii

Articole recomandate

Citeste si despre