Raed Arafat: "E NORMAL ca oamenilor sa li se ia temperatura la intrarea in magazine. Trebuie sa ne obisnuim"

/ / Modificat: 2020-05-19
Raed Arafat:

Una dintre masurile impuse de autoritati in perioada starii de alerta este masurarea temperaturii la intrarea in centrele comerciale, insa multe persoane s-au aratat nemultumite de acest lucru.

Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a povestit ca s-a lovit de reticenta si suspiciunea unor persoane in legatura cu masurarea temperaturii. El a precizat ca exista un curent care incearca sa convinga oamenii sa refuze acest lucru.

"A aparut o problema interesanta, adica o abordare interesanta, cu luatul temperaturii la intrare in anumite locuri, deja avem un curent pe retelele de socializare si nu numai. Am fost sunat pe numarul meu de catre o persoana care a incercat sa ma convinga ca nu este corect sa i se ia temperatura cand intra, de exemplu, la unul dintre hipermarketuri, ca au vrut sa-i ia temperatura, ea nu vrea, n-au lasat-o sa intre.

Eu cred ca trebuie sa ne obisnuim cu acest lucru, adica iti ia temperatura de la distanta, nu te atinge, nu face nimic, doar ca-ti ia temperatura. Daca se afiseaza o temperatura peste 37,3 da, nu ti se permite sa intri, inseamna ca trebuie sa consulti un medic. Este normal in faza asta. De ce? Pentru ca daca intri acolo, nu stii daca esti bolnav, nu stii acest lucru sau, in cunostinta de cauza, intri cu febra inauntru, in magazin, pui in risc viaţa altora. Aceasta masura este una foarte normala," a spus Raed Arafat.

"Este indicat ca si acasa sa ne luam temperatura"

Si Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a vorbit despre faptul ca pe retelele de socializare circula informatia ca doar personalul specializat poate folosi termometrele digitale. El desfiinteaza acest mit si le transmite oamenilor ca este vorba despre o masura de precaute pentru propria lor siguranta.

"Acel termometru digital e un termometru pe care il putem folosi si noi acasa, sa o luam ca pe o manevra pe care am face-o si noi acasa. Este chiar indicat ca si noi, acasa, din cand in cand, sa ne luam temperatura. Este un termometru pe care il poate folosi toata lumea, nu trebuie sa fie neaparat un cadru medical care sa-l poata folosi. Noi am recomandat tuturor agentilor economici sa aiba un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare. Si pentru cel care contesta masura - nu stiu cand isi mai ia el temperatura," a explicat Nelu Tataru la Digi24.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raed arafat Masurarea temperaturii Nelu tataru Magazine

Articole recomandate

Citeste si despre