Proiect de OUG Se reduce numarul de ore la clasa pregatitoare, clasa a V-a si clasa a IX-a din septembrie

/ / Modificat: 2020-07-30
Proiect de OUG Se reduce numarul de ore la clasa pregatitoare, clasa a V-a si clasa a IX-a din septembrie

Ministerul Educatiei a lansat un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede modificarea numarului de ore de scoala din planurile-cadru se aproba prin ordin al ministrului educatiei si se aplica pentru clasa pregatitoare, clasa a V-a si clasa a IX-a, incepand din anul scolar 2020-2021. 

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat inca din luna noiembrie 2019 legea care reduce cu pana la 9 numarul de ore de scoala pe saptamana. Legea este in vigoare in acest moment si trebuie sa se aplice din 14 septembrie 2020, insa Ministerul Educatiei nu a anuntat pana acum care sunt planurile de modificare a disciplinelor de scoala.

Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) “hibrid”, care introduce noi reguli pentru scoala in timp de pandemie, dar care modifica si Legea Educatiei.

Ministerul Educatiei isi rezerva, insa, dreptul de a modifica inca de anul acesta planurile-cadru si pentru celelalte clase. “In situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice pentru realizarea carora se impune prezenta fizica a beneficiarilor directi ai sistemului de educatie in unitatile de invatamant, ca urmare a deciziei autoritatilor competente, Ministerul Educatiei si Cercetarii poate modifica prin ordin de ministru numarul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregatire prin planurile-cadru de invatamant, precum si ponderea numarului de ore de predare si evaluare in programa scolara aprobata”, prevede proiectul de act normativ pus in dezbatere publica.

Prevederile proiectului de OUG care modifica Legea educatiei cu privire la numarul de ore de scoala:

1. La art. 66 dupa alineatul (1) se introduc alineatele (1^1) si (1^2) care vor avea urmatorul cuprins:

„(1^1) Numarul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregatire, stabilit prin planurile-cadru, se aproba prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii si se aplica pentru clasele de inceput de ciclu, respectiv clasa pregatitoare, clasa a V-a si clasa a IX-a, incepand din anul scolar 2020-2021.

(1^2) Aplicarea prevederilor alin. (11) se va finaliza pentru toate clasele pana la inceperea anului scolar 2025 – 2026.”

2. La art. 66 dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin.(4) care va avea urmatorul cuprins:

„ (4) In situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice pentru realizarea carora se impune prezenta fizica a beneficiarilor directi ai sistemului de educatie in unitatile de invatamant, ca urmare a deciziei autoritatilor competente, Ministerul Educatiei si Cercetarii poate modifica prin ordin de ministru numarul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregatire prin planurile-cadru de invatamant, precum si ponderea numarului de ore de predare si evaluare in programa scolara aprobata.”

Sursa: edupedu.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre