Pro sau contra redeschiderii scolilor din toamna? Ce spun expertii

/ / Modificat: 2020-07-31
Pro sau contra redeschiderii scolilor din toamna? Ce spun expertii

Redeschiderea scolilor odata cu venirea toamnei, in plina pandemie COVID-19, este un subiect care naste o multime de controverse.

Unii sunt de parere ca reluarea cursurilor dupa metoda clasica, fata in fata, este esentiala pentru elevi. Altii se tem ca reluarea cursurilor si adunarea celor mici in colectivitate ar putea duce la o "explozie" a numarului de infectari cu SARS-CoV-2. Sunt si pareri "de mijloc", care considera mai oportuna combinarea cursurilor in clase cu cele online.

Autoritatile romane spun ca iau in calcul mai multe scenarii privind felul in care scolile se vor redeschide dupa vacanta, la 15 septembrie, insa reluarea cursurilor va depinde si de evolutia numarului de cazuri, si de recomandarile specialistilor.

Citeste si: Klaus Iohannis: "Scoala nu va incepe sigur in conditii normale"

In toate tarile care se pregatesc pentru inceperea noului an scolar se lucreaza intens la scenarii privind modalitatea optima de desfasurare a cursurilor: clase cu bancile distantate la 2 metri, elevi si profesori cu masti de protectie, manusi si viziere, cursuri desfasurate alternativ, cu o parte dintre elevi in clasa si restul care invata online, prin rotatie.

Copiii nu stiu ce sa-si doreasca, desi multi dintre ei duc lipsa socializarii cu colegii. Parintii, nu stiu nici ei care ar fi solutia optima: pe de o parte isi doresc ca copiii sa aiba ocazia sa socializeze, sa petreaca timp la scoala cu profesorii si colegii, sa reintre in normal, iar pe de alta parte se intreaba daca familia va fi mai expusa la riscul de imbolnavire de COVID-19.

Profesorii, la randul lor, au pareri impartite: unii considera ca scoala online nu e chiar scoala si ca elevii nu pot acumula suficient de multe informatii; altii sunt de parere ca tranzitia spre scoala online trebuie facuta sustinut; cei cu probleme de sanatate care ii fac vulnerabili in fata virusului nu sunt deloc incantati de ideea intoarcerii in clase.

Sunt sau nu copiii un risc pentru raspandirea bolii?

Cea mai mare problema in procesul luarii deciziei privind reinceperea cursurilor este, insa, inconsistenta informatiilor.

Mai intai copiii au fost considerati un posibil "vehicul" al noului coronavirus si s-a vorbit despre riscul ca ei sa il transmita mult mai usor, mai ales ca cei mai multi sunt asimptomatici.

Apoi s-a vorbit despre sindromul inflamator multisistemic, sau boala Kawasaki, asociat cu COVID-19.

Recent au aparut studii care arata ca persoanele cu varste intre 10 si 19 ani transmit virusul la fel de mult ca adultii, dar si ca copiii cu varste sub 10 ani pot transmite boala mai greu catre alti copii, ceea ce ar exclude formarea unor focare in scoli si gradinite.

Ce spun expertii despre oportunitatea intoarcerii elevilor in clase

"Intoarcerea la scoala este importanta pentru o dezvoltare sanatoasa si pentru bunastarea copiilor, dar trebuie sa se gaseasca solutii astfel incat toata lumea sa fie in siguranta", este pozitia Academiei Americane de Pediatrie (AAP). Specialistii americani recomanda luarea unor decizii in functie de contextul la nivel local: spre exemplu, acolo unde numarul cazurilor de COVID-19 este in crestere sau foarte ridicat, s-ar putea opta pentru cursuri online, macar pentru o perioada.

AAP subliniaza, insa, ca invatarea "in persoana" este esentiala pentru copii, care au avut de suferit dupa inchiderea scolilor din cauza pandemiei:

Multi au experimentat dificultati la invatare, au suferit din cauza izolarii sociale, au cazut in depresie sau au fost victime ale unor abuzuri; daca situatia se va prelungi copiii si adolescentii vor fi expusi unui si mai mare risc de morbiditate si chiar mortalitate.

Academia Nationala de Stiinta, Inginerie si Medicina din SUA atrage atentia ca scolile ar trebui redeschise gradual, prioritare fiind scolile full time, in special cele pentru elevi mici si elevi cu nevoi seciale. Specialistii atrag atentia ca ramanerea copiilor departe de scoala comporta riscuri pentru educationale uriase, chiar daca, probabil, le diminueaza pe cele pentru sanatate. Concluzia: cursurile fata-in-fata ar trebui reluate, insa cu toate masurile de siguranta necesare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca, desi copiii fac in general forme usoare de COVID-19, pot dezvolta complicatii grave si ca inca nu se cunosc efectele pe termen lung pe care SARS-CoV-2 le are asupra organismului celor mici:

"Decizia de a inchide, partial sau total, scolile sau de a le redeschide ar trebui sa fie luata dupa o analiza de risc si cu gandul de a evita o explozie a numarului de cazuri de COVID-19”.

Sursa: parents.com

Taguri Coronavirus Redeschidere scoli

Articole recomandate

Citeste si despre