Pe 8 noiembrie este sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavril. Superstitii si obiceiuri

/ / Modificat: 2018-11-07
Pe 8 noiembrie este sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavril. Superstitii si obiceiuri

In traditia romaneasca se spune ca Sfintii Mihail si Gavril sunt pazitorii oamenilor de la nastere pana la moarte. De asemenea, acestia sunt prezenti la Judecata de apoi, arzand pacatele si purificand cunostintele oamenilor. Sfantul Mihail sta la capataiul omului care a murit si ii apara sufletul sa nu fie furat.

Superstitii si obiceiuri

Se obisnuieste ca in ziua de Sfantul Mihail si Gavril, sau in ajunul sarbatorii sa se imparta pomana pentru sufletele mortilor, aceste ofrande numindu-se popular “Mosii de Arhangheli”.

In unele zone ale tarii s-a pastrat traditia ca in aceasta zi, finii sa isi viziteze nasii, daruindu-le colaci.

Se spune ca in aceasta zi nu se lucreaza, astfel vei avea parte de chin in ziua mortii.

In data de 8 noiembrie trebuie aprinsa o lumanare atat pentru cei vii, pentru a avea lumina pe cealalta lume, cat si pentru cei care au murit in imprejurari naprasnice, sau cei care au murit fara lumanare. Sfantul Mihail va aparea la picioarele celor bolnavi care se vor insanatosi si la capul celor care vor muri, pentru a-i putea conduce spre rai.

De asemenea, in credintele populare Sfantul Mihail este si protectorul Lunii si al Soarelui si se spune ca ori de cate ori diavolii incearca sa le fure de pe cer (eclipse), nu ezita sa se lupte cu ei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarbatoare Supersitii

Articole recomandate

Citeste si despre