Parintii ar putea primi cinci zile libere in fiecare an pentru a merge cu copiii la medic

/ / Modificat: 2020-04-08
Parintii ar putea primi cinci zile libere in fiecare an pentru a merge cu copiii la medic

Parintii ar putea solicita, in viitor, pana la cinci zile libere pentru a merge cu copilul la medic. Este o propunere legislativa care umareste sa confere mai multa siguranta familiilor si sa le ofere mai mult de o zi - doua pe an, cum prevede acum legea, pentru a merge cu copiii la controalele medicale de rutina.

Toti parintii ar putea primi zile libere

Proiectul legislativ urmeaza sa fie adoptat de Senat si ar putea da posibilitatea tuturor parintilor, atat celor de drept, cat si celor adoptivi, de a cere pana la cinci zile libere anual pentru a merge cu cei mici la doctor, indiferent de numarul de copii, scrie avocatnet.ro.

Potrivit proiectului, cele cinci zile libere vor fi acordate pentru fiecare copil in parte, inclusiv pentru familiile cu un singur copil. In prezent, numai parintii care au trei sau mai multi copii pot cere doua zile libere. Cererea intocmita de unul dintre parinti se va depune cu cel putin doua zile lucratoare inainte de vizita la medic, nu cu minimum 15 zile asa cum se procedeaza acum.

Ce spune legea in vigoare

Actuala lege ofera posibilitatea familiilor de a cere anual una sau doua zile libere, in functie de numarul de copii. Astfel, daca salariatii au unul sau doi copii, pot cere o singura zi libera, iar daca au trei sau mai multi, pot cere doua zile libere (consecutive sau separate). Cererea se intocmeste de unul dintre parinti si se depune cu minimum 15 zile lucratoare inainte de vizita la doctor. Dupa efectuarea controlului trebuie sa fie prezentata angajatorului o adeverinta care sa dovedeasca faprul ca a avut loc vizita la doctor. 

"Modificarea legii creeaza o posibilitate parintilor de a avea grija de sanatatea copiilor. In viata unei familii, mai ales daca sunt mai multi copii, starea de sanatate a acestora poate fi instabila, nu se poate prevede daca un copil sau toti copiii familiei se vor imbolnavi de trei ori sau de zece ori intr-un an," se precizeaza in expunerea de motive pentru modificarea legii.

Sursa: avocatnet.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zile libere Medic Copii

Articole recomandate

Citeste si despre