Oficial INSP: "Focare vom avea in scoli, garantat"

/ / Modificat: 2020-08-05
Oficial INSP:

Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, a declarat, in cadrul unui interviu pentru Digi24, ca noul coronavirus va circula in scoli dupa modelul gripei si ca in sigur vor exista focare in unitatile de invatamant odata cu redeschiderea acestora. 

„Focare vom avea in scoli, garantat. Punctual, inchideri de o clasa, cum e si la gripa, se vor intampla, dar vor fi punctuale si de scurta durata, vor fi de neevitat. Daca suntem intr-un scenariu foarte rau, toata lumea ar trebui sa mearga online. Cred ca trebuie facute rationamente in functie de numarul de copii, de situatia epidemiologica locala si implementat ceea ce trebuie conform cu starea fiecarui judet”, a spus Adriana Pistol, la Digi24.

Intrebata daca daca vom ajunge sub 1.000 de cazuri vor putea copiii sa mearga la scoala, fizic, Adriana Pistol a raspuns "E cam mult la o mie, ar trebui sa avem sub o mie ca sa mearga la scoala toti si permanent". 

In ceea ce priveste modul in care se va desfasura noul an scolar, oficialul INSP a declarat ca o decizie corecta s-ar putea lua cu doua saptamani inainte de inceperea scolii. 

"Cu doua saptamani inainte vom putea avea o prognoza a aceea ce s-a intamplat la acel moment. Cu doua saptamani inainte poti sa-ti dai seama care este tendinta, care sunt judetele cele mai afectate, localitatile cele mai afectate si, ministerul, cu inspectoratele vor putea decide cum se deschide, pe localitati. Toata lumea vrea sa stie cum, numai ca acest cum este asa de variabil. In 15 septembrie,  scoala poate incepe intr-un mod anume, pe baza prognozelor de la acel moment, dupa care in octombrie sa se schimbe, sa se intample ceva in alta parte si sa faca online. Exista mari sanse ca anul scolar sa fie cand asa, cand asa”, a subliniat directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din INSP.

Sursa: digi24.ro 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre