Mortalitatea materna - declin spectaculos in ultimii 16 ani


Avorturile practicate prin metode mai putin conventionale, din cauza faptului ca erau considerate ilegale in timpul regimului comunist, au determinat o rata ingrijoratoare a mortalitatii materne in Romania.

Metodele traditionale de contraceptie se dovedeau, de multe ori, ineficiente, ducand la un numar destul de mare al femeilor care ramaneau insarcinate, chiar fara a dori acest lucru, si determinandu-le sa renunte la sarcina prin metode primitive, deseori fatale. Astfel, la sfarsitul anului 1989, statistici ale Ministerului Sanatatii indicau nu mai putin de 170 de cazuri de decese la suta de mii de femei insarcinate. Din totalul acestora, 148 de decese erau cauzate de avorturi.


Treptat, legalizarea avorturilor, proliferarea contraceptivelor, ca si aparitia centrelor de planificare familiala au dus la un declin spectaculos al cazurilor de mortalitate materna.

De la 170 de cazuri de decese la suta de mii de femei insarcinate, in 1990, numarul acestora a scazut, in 1993, la 53, pentru ca, in prezent, sa ajunga la numai 17.

Potrivit datelor Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA), acest declin s-a datorat, in principal, scaderii mortalitatii provocate de avort. Insa, acest lucru a fost posibil si datorita programelor initiate de Ministerul Sanatatii Publice si UNFPA, cu sprijinul USAID, care au urmat mai multe etape: crearea unei retele de centre de planificare familiala, instruirea medicilor de familie in acest sens, precum si o campanie de informare a populatiei despre folosirea metodelor moderne de contraceptie, necunoscute in mare parte pana in 1990.

Sursa: Curentul   

16 Octombri e 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul