Mortalitatea materna - declin spectaculos in ultimii 16 ani

/ / Modificat: 2006-10-16
Mortalitatea materna - declin spectaculos in ultimii 16 ani

Avorturile practicate prin metode mai putin conventionale, din cauza faptului ca erau considerate ilegale in timpul regimului comunist, au determinat o rata ingrijoratoare a mortalitatii materne in Romania.

Metodele traditionale de contraceptie se dovedeau, de multe ori, ineficiente, ducand la un numar destul de mare al femeilor care ramaneau insarcinate, chiar fara a dori acest lucru, si determinandu-le sa renunte la sarcina prin metode primitive, deseori fatale. Astfel, la sfarsitul anului 1989, statistici ale Ministerului Sanatatii indicau nu mai putin de 170 de cazuri de decese la suta de mii de femei insarcinate. Din totalul acestora, 148 de decese erau cauzate de avorturi.

Treptat, legalizarea avorturilor, proliferarea contraceptivelor, ca si aparitia centrelor de planificare familiala au dus la un declin spectaculos al cazurilor de mortalitate materna.

De la 170 de cazuri de decese la suta de mii de femei insarcinate, in 1990, numarul acestora a scazut, in 1993, la 53, pentru ca, in prezent, sa ajunga la numai 17.

Potrivit datelor Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA), acest declin s-a datorat, in principal, scaderii mortalitatii provocate de avort. Insa, acest lucru a fost posibil si datorita programelor initiate de Ministerul Sanatatii Publice si UNFPA, cu sprijinul USAID, care au urmat mai multe etape: crearea unei retele de centre de planificare familiala, instruirea medicilor de familie in acest sens, precum si o campanie de informare a populatiei despre folosirea metodelor moderne de contraceptie, necunoscute in mare parte pana in 1990.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre