Mihai Craiu: PURTAM sau NU masca de protectie? Acesta este SFATUL medicului

/ / Modificat: 2020-03-31 10:31:23

Coronavirusul a bagat spaima in oameni si tot mai multi se intreaba care este cea mai buna modalitate de protectie impotriva noului COVID-19. Iar masca ar putea fi una dintre metodele de prevenire a imbolnavirii. Dupa ce in spatiul public au aparut multe informatii pro si contra purtarii mastii, a aparut si intrebarea: CU MASCA sau FARA MASCA?

mihai craiu

Medicul pediatru Mihai Craiu, bazandu-se pe un articol din presa internationala de specialitate, raspunde la aceasta intrebare de mare intreres in plina pandemie de coronavirus. Iata care este sfatul medicului:

CU MASCA sau FARA MASCA?

"Raspunsul diversilor experti, pe care mi l-am insusit cu scepticism si pe care l-am utilizat foarte rar, este ca mastile artizanale sunt inutile si daunatoare.

Articolul "COVID-19: WHY WE SHOULD ALL WEAR MASKS — THERE IS NEW SCIENTIFIC RATIONALE" vine sa DEMONTEZE aceasta eroare grava, generata de presiunea uriasa, pusa pe cei responsabili de aprovizionarea cu masti de protectie. Deoarece specialistii au realizat ca vor disparea complet toate tipurile de masti specializate, mai simple sau mai sofisticate, a aparut recomandarea ce precizeaza ca mastile sunt inutile pentru persoanele obisnuite. Mai ales ca existau numeroase dovezi ca aceste masti obisnuite nu retin aerosolii (particule ce plutesc in aer si au diametru sub 10 microni).

Ce vrem de la o masca? De la una obisnuita, nu de la una profesionala, destinata personalului medical si paramedical din spitale... Vrem sa incetineasca TRANSMITEREA, in populatia generala, a SARS-CoV-2. Alaturi de distantarea sociala, mastile de orice tip, par sa ajute la dezideratul de a "turti" curba de aparitie a cazurilor noi de boala.

CIFRE RELEVANTE

- 180 km/ora (50 m/sec) - aceasta este viteza particolelor aerosolizate de saliva sau secretii nazale, cand stranutam.

- 6 metri - aceasta este distanța pe care ar putea sa o parcurga particulele aerosolizate in aer, dupa stranut.

Cu alte cuvinte, daca NU purtati masca deloc (sau o puneti gresit fara sa acopere bine nasul si gura) si sunteti la mai putin de 6 metri de cineva care stranuta si tuseste fara sa respecte eticheta tusei (cu cotul sau batista de unica folosinta) puteti sa va imbolnaviti.

MESAJ DE LUAT ACASA - sanatosi sau nu, atata vreme cat iesiti din casa, ar fi prudent sa stati la distanta de alte persoane si sa purtati masca si protectie pentru ochi," scrie medicul MIhai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Taguri Dr mihai craiu Masca de protectie Coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre