"Gradinarii" isi cauta locuri

Marile orase din Romania se confrunta cu o criza majora de locuri la gradinite, cea mai grava situatie fiind in Bucuresti, unde 8.000 de prescolari vor ramane in afara sistemului de invatamant, din cauza lipsei unei strategii nationale privind schimbarile demografice. Intr-un comunicat al Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA), se arata ca numarul tot mai scazut de locuri in gradinite este consecinta cresterii constante a natalitatii intre 2003 si 2005, in special in Bucuresti si in orasele mari, si a migratiei catre mediul urban a familiilor tinere care au copii mici. Analiza UNFPA arata ca revirimentul natalitatii a inceput in 2003, dupa decizia de a acorda o indemnizatie de 800 de lei pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani.

Numarul de nou-nascuti a inceput deja sa scada usor, de la 221.000 in 2005 la 219.500 in 2006, ceea ce inseamna ca peste patru-cinci ani va scadea si mai mult, iar cererea pentru invatamant prescolar si multe dintre investitiile care se fac acum in gradinite noi vor fi inutile, precizeaza sursa citata. Potrivit reprezentantilor UNFPA, discrepanta intre situatia demografica si sistemul social se va acutiza in scurt timp si in alte domenii: pe piata muncii, unde forta de munca va scadea dramatic din cauza emigratiei si a numarului mic de tineri; in sistemul de sanatate, unde varstnicii (al caror numar va creste) vor cere servicii medicale specifice, geriatrice, pe care sistemul romanesc nu este pregatit sa le ofere. "Exemplele pot continua, si ele nu sunt decat cele mai evidente consecinte ale schimbarilor demografice din Romania: scaderea si imbatranirea populatiei", se mai arata in comunicatul UNFPA.

Citeste tot articolul in: Azi 

23 Aprilie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul