Fondul clasei este LEGAL?

/ / Modificat: 2019-09-13
Fondul clasei este LEGAL?

In fiecare inceput de an scolar apare discutia referitoare la fondul clasei, pe care parintii trebuie sa il achite. Intrebarea care se pune este daca acest fond este LEGAL.

Cu toate ca invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii, parintilor li se cere sa contribuie cu bani pentru asigurarea bunei desfasurari a cursurilor.

In prezent, scolile au posibilitatea de a obtine venituri proprii, asa cum scrie in actul normativ, "din activitati specifice, conform legii, din donatii, sponsorizari sau din alte surse legal constituite," fara sa se faca referire nicaieri la existenta vreunui fond al clasei sau al scolii la care sa contribuie parintii elevilor.

Fondul clasei nu exista in legislatie

"Sintagma «fondul clasei/scolii» nu exista in legislatia ce reglementeaza organizarea si functionarea sistemului national de invatamant," au spus reprezentantii Compartimentului de informare publica al ministerului, pentru avocat.net.

Acestia au indicat insa ca parintii au, totusi, posibilitatea voluntara de a sustine financiar o clasa, facand referire la Regulamentul scolilor.


"Comitetul de parinti poate decide sa sustina, inclusiv financiar prin asociatia de parinti cu personalitate juridica, cu respectarea prevederilor legale in domeniul financiar, intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei. Hotararea comitetului de parinti nu este obligatorie," prevede Regulamentul-cadru de organizare si funcționare a unitatilor de invatamant preuniversitar, ce a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educației Nationale si Cercetarii Stiintifice nr. 5079/2016.

Ecaterina Andronescu dorea sa interzica fondul clasei prin lege

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat recent ca "fondul clasei este ilegal" si chiar intentiona ca noua lege a Educatiei sa specifice clar acest lucru. Andronescu sustinea atunci ca profesorii "au obligatia" sa nu se amestece in strangerea banilor spunand ca "nu este o idee buna" si este "ilegal".

Totusi, daca nu se strang bani pentru fondul clasei, dascalii si elevii sunt pusi in situatia in care nu au creta sau burete la dispozitie ca orele sa se desfasoare normal.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre