Dreptul de vizita al parintelui stabilit pe cale judecatoreasca in contextul instituirii starii de urgenta

/ / Modificat: 2020-04-09
Dreptul de vizita al parintelui stabilit pe cale judecatoreasca in contextul instituirii starii de urgenta

In contextul restrictiilor de circulatie impuse prin Ordonanta militara nr. 3/24.03.2020 ca urmare a instituirii starii de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei prin Decretul Prezidential nr. 195/2020 din pricina situatiei epidemiologice internationale determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, au aparut multe intrebari.

Una dintre ele se refera la limitarile dreptului de circulatie si daca acestea impiedica dreptul de vizita al parintelui stabilit pe cale judecatoreasca sau dreptul de a avea legaturi personale cu minorul.

Suntem de parere ca deplasarea in scopul de a avea legaturi personale cu minorul se cricumscrie exceptiei prevazute de art. 1 lit. d) al ordonantei, fiind un motiv justificat pentru a circula in afara locuintei/gospodariei, insa apreciem ca dreptul copilului la un mediu sanatos implica posibilitatea reala pentru copil de a se bucura de persoane sanatoase in preajma sa si este in interesul superior al minorului ca legaturile personale sa fie pastrate prin modalitati de comunicare la distanta.

Aflati intr-un razboi cu un dusman pe care nu il cunoastem, intr-o stare de colaps pe care nu stim cum o vom depasi, iar daca parintii nu se inteleg cu privire la exercitarea autoritatii parintesti sau parintele nerezident solicita desfasurarea programului de vizitare prin contact direct cu minorul, apreciem ca solicitarea acestuia este neintemeiata, prevaland interesul superior al minorului.

Mai mult, parintele nerezident ar trebui sa respecte, in primul rand, el insusi, masurile impuse in aceasta perioada si evitarea interactiunilor sociale.

Acest articol nu este si nu se vrea a fi un substituit de consultatii juridice care sa angajeze raspunderea autoarei, fiind creat in scopul de a permite parintilor sa inteleaga cum ii afecteaza sau cum ii pot ajuta legile in contextul situației speciale din România generată de epidemia cu virusul Covid-19.

Articol realizat de avocat Teodorescu Carmen Adriana

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte Copil Stare de urgenta

Articole recomandate

Citeste si despre