Disparitia concediului pentru cresterea copilului


"Cum sa cresc doi copii cu 3.000.000 lei?! Nu e normal ce se intampla in tara asta!" a exclamat Angela Mihaela Stavaroiu, care peste cateva saptamani va redeveni mama. "M-am bucurat ca ii voi darui baietelului meu un fratior sau o surioara, dar acum imi este realmente frica pentru viitorul lor... Noi si copiii trebuie sa ne exersam supravietuirea cu 3 milioane de lei. Cum pot lasa un sugar acasa si sa merg sa muncesc? Cine il va ingriji? Cine il va alapta?...”

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, organizatia "Salvati Copiii" si Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala "Step by Step" isi exprima nedumerirea si dezacordul fata de proiectul de Lege privind acordarea alocatiei pentru cresterea copilului, proiect initiat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.Consideram ca expunerea de motive care insoteste proiectul de lege propus este complet lipsita de argumentele care ar trebui sa sustina si sa explice de ce proiectul de lege propus face parte din setul de masuri pentru reconstructia sistemului public de asigurari sociale. Mai mult decat atat, expunerea de motive nu ofera nici un fel de argumente care sa arate ca Guvernul are in vedere si este constient de efectele si mutatiile la nivel social pe care acest proiect de lege le genereaza.

Semnalam cateva dintre consecintele directe ale acestei propuneri legislative:

- Diparitia concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, realitate juridica necorelata cu dispozitiile si standardele Uniunii Europene;

- Scaderea sumei de bani pe care parintii unui copil, asigurati sau asimilati asiguratilor, o primeau pentru cresterea copilului pana la 2 ani, de la 85% din salariul mediu pe economie, la 35% din salariul mediu brut (3.223.850 ROL, 322,39 RON);

- Schimbari negative in politica natalitatii, in sensul ca vor fi descurajati cei care au venituri medii si incurajati cei care traiesc de pe urma drepturilor copiilor;

- Neincurajarea parintilor de a-si ingriji personal copiii, cu efecte negative asupra dezvoltarii personalitatii copilului.

Atragem atentia Guvernului ca masurile preconizate a fi luate prin proiectul de lege privind acordarea alocatiei pentru cresterea copilului sunt egalizatoare si minimaliste. Fata de schimbarile cu titlu de noutate aduse de acest proiect de lege, respectiv faptul ca pot beneficia de aceasta alocatie mamele sau tatii indiferent daca au sau nu un loc de munca, indiferent daca au cotizat sau nu la buget, apreciem ca aceste masuri nu sunt de natura sa rezolve decat in aparenta si pe termen foarte scurt problemele cu care se confrunta familiile sarace din Romania.

Ne exprimam, de asemenea, dezacordul fata de declaratiile publice facute de doamna deputat Anca Boagiu, care explica faptul ca "femeile cu venituri mai mari se vor putea asigura la firme private" si de doamna Stefana Anghelescu, secretar general al CNPAS, care concluzioneaza ca parintii "isi pot plati bone pentru cresterea copilului". Consideram aceste declaratii ca fiind complet nerealiste in conditiile in care Romania se confrunta cu o grava criza a serviciilor sociale pentru copiii cu varsta de pana la 3 ani si in conditiile libertatii parintilor de a decide ce au de facut cu banii pe care ii castiga.

In programul de guvernare 2005-2008, Guvernul Romaniei si-a propus sa actioneze in vederea promovarii si protejarii drepturilor tuturor copiilor. In conditiile in care copiii si tinerii reprezinta grupul social cel mai afectat de saracie, o astfel de politica va avea drept consecinta nerespectarea dreptului la supravietuirea si dezvoltarea copilului.

Pentru informatii suplimentare va puteti adresa:

CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate: tel: 021 2121196/97, fax: 021 2121035, persoana de contact - Camelia Stanciu (cstanciu@cpe.ro)

Salvati Copiii: tel: 021 316 61 76, persoana de contact - Petre Matei (petre_matei@salvaticopiii.ro )

Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala "Step by Step": tel: 021 323 79 19, 021 323 48 68, persoana de contact – Roxana Avram (roxana.avram@stepbystep.ro )


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul