Dezvoltarea artelor si a oraselor a fost determinata genetic


Cercetatorii de la Universitatea Chicago sustin ca creierul uman nu a ajuns inca la capatul evolutiei sale. Ce-i drept, nu stim inca ce configuratie genetica va avea creierul potentialului supraom al viitorului, dar cercetatorii ne asigura ca evolutia umanitatii in ultimii 40.000 de ani a fost determinata de mutatiile inteligente a doua gene: MCPH1 si ASPM. Aceste gene sunt responsabile, in general, de modularea dimensiunilor cerebrale.

Cercetatorii sunt de parere ca aceste gene sufera, din cand in cand, cate o mutatie prin care devin mai performante. Au fost efectuate doua studii. Unul dintre ele, pe un lot de 90 de oameni si un cimpanzeu, iar celalalt, pe un lot de 1200 de oameni. Cercetatorii au analizat structura genelor respective la toti acesti subiecti si au incercat sa stabileasca un traseu evolutiv al mutatiilor succesive.

A fost descoperita, in principal, cate o mutatie semnificativa pentru fiecare din cele doua gene. Astfel, MCPH1 se pare ca a suferit o mutatie cu aproximativ 37.000 de ani in urma, moment coincident cu aparitia artelor si a mestesugurilor in civilizatiile umane. ASPM si-a revelat inteligenta mutagena mai tarziu, adica acum aproape 6.000 de ani. Acest moment coincide, surprinzator, cu aparitia scrisului si cu dezvoltarea centrelor urbane.

Din punct de vedere statistic, printre voluntarii studiati, 30% prezentau mutatia ASPM, iar 70% mutatia MCPH1. Ambele mutatii au fost mai frecvente la reprezentantii populatiilor europene (inclusiv cele descendente din populatii europene) si ai celor din sudul Asiei.

Cercetatorii nu precizeaza, de exemplu, daca voluntarii care nu prezentau mutatia ASPM erau analfabeti si incapabili de a locui in orase, dar cercetarile, in acest domeniu, sunt abia la inceput.

Sursa: www.observatorulmedical.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul