Danemarca, prima tara din Europa care a redeschis scolile. Cum a aratat prima zi

/ / Modificat: 2020-04-15
Danemarca, prima tara din Europa care a redeschis scolile. Cum a aratat prima zi

Danemarca a devenit prima tara din Europa care a redeschis o parte dintre scoli, dupa restrictiile impuse pentru limitarea raspandirii noului coronavirus.

Nu s-au deschis toate institutiile de invatamant, ci doar o parte dintre crese, gradinite si scoli primare, iar restul  vor reveni la programul normal treptat, zilele urmatoare, potrivit editiei daneze a publicatiei The Local, citata de edupedu.ro

La inceputul lunii, premierul Mette Frederiksen a anuntat ca intentioneaza sa redeschida institutiile de invatamant, treptat, incepand din 15 aprilie, cu conditia sa existe o stabilizare a evolutiei epidemiei Covid-19. 

Cum a decurs prima zi de scoala

Scoala primara si invatamantul prescolar s-a reluat in doar jumatate dintre orasele daneze si in 35% dintre scolile din Copenhaga. Altele au solicitat mai mult timp pentru a se adapta la masurile de protectie necesare. In scoli trebuie respectate masurile de distantare fizica si cele de igiena sporita.

Scolile trebuie sa pastreze o distana de doi metri intre banci, iar pauzele pot fi luate in grupuri mici de elevi. Pentru a putea respecta astfel de reguli, unele scoli au preferat sa tina orele afara, ceea ce e mai dificil in zonele urbane.

"Suntem cu totii usor agitati si va trebui sa ne asiguram ca respectam regulile de igiena. O sa fie mult spalat pe maini, pe parcursul zilei. Nu avem masti si trebuie sa pastram o distanta considerabila intre noi, iar aceasta e o sarcină foarte dificila," a precizat prezentanta unui sindicat al educatorilor din Danemarca, citata de BBC.

Celalalte institutii de invatamant urmeaza sa se redeschida pana pe data de 20 aprilie.

Multi parinti se opun redeschiderii scolilor si au inaintat o petitie intitulata "Copilul meu nu este porcusor de Guineea," care a strans circa 18.000 de semnaturi. De aceea, este de asteptat ca multi copii sa fie tinuti in continuare acasa. 

Danemarca a fost printre primele tari europene care au decis inchiderea scolilor, pe 12 martie. Pana acum, in aceasta tara au fost confirmate aproape 6.700 de cazuri de Covid-19 si 299 de decese.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Danemarca Redeschidere scoli Igiena

Articole recomandate

Citeste si despre