Criza locurilor din gradinite se muta in ciclul primar


Marile orase din Romania se confrunta cu o criza de locuri in gradinite. In Bucuresti, 8.000 de prescolari risca sa ramana in afara sistemului de invatamant, se arata intr-un studiu al Fondului ONU pentru Populatie Romania (UNFPA). Situatia s-a creat ca urmare a cresterii natalitatii intre 2003 si 2005 si migratiei catre mediul urban a familiilor tinere cu copii mici. "Sistemul de servicii este complet depasit de numarul mare de copii nascuti intre 2003 si 2005. In toamna, ei vor merge la scoala si nu vor avea toti locuri in scoli. Nu vor putea fi inscrisi cate 40 intr-o clasa. Normele europene reglementeaza numarul maxim la 25", ne-a spus Georgiana Ilie, asistent de comunicare al UNFPA.

Pentru a face fata situatiei, vor trebui angajati invatatori noi, care vor fi dati afara peste patru ani deoarece curba demografica este descendenta dupa 2005.

"A fost un reviriment intre 2003 si 2005, determinat poate si de faptul ca indemnizatia de crestere a copilului a fost stabilita la 800 lei. Dar numarul nou-nascutilor a inceput iarasi sa scada la 216.500 din 2006", a explicat Georgiana Ilie. Pe piata, forta de munca va fi insuficienta din cauza emigratiei si a numarului scazut de tineri. In sistemul de sanatate, numarul mare de varstnici va cere servicii medicale ale caror costuri vor ramane descoperite. Criza locurilor in gradinite se putea evita daca se facea o evaluare anuala a locurilor din invatamant, functie de numarul de nou-nascuti. Ar fi trebuit elaborata o strategie care sa prevada cresterea numarului de locuri in gradinite si apoi in scoli.

(Daniela Serb)

Citeste tot articolul in: Adevarul

29 Mar tie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul