Copiii "fumeaza" intre 60 si 150 de tigari pe an, cand locuiesc intr-o casa cu fumatori

/ / Modificat: 2019-01-07
Copiii

Copiii care locuiesc in casa cu fumatori sunt dispusi la mai multe infectii respiratorii, consultatii si internari decat cei care traiesc in case in care nu se fumeaza. In plus, una din cinci femei gravide fumeaza in timpul sarcinii.

Acestea sunt doua dintre concluziile studiului privind expunerea la tutun, publicat in revista "Prevenirea fumatului", care apartine Societatii Spaniole de Pneumonologie si Chirurgie Toracica (SEPAR).

Acest studiu estimeaza ca micutii ai caror parinti fumeaza vor primi o doza totala de nicotina echivalenta cu fumatul a 60-150 tigari pe an.

De ce sunt copiii atat de vulnerabili?

SEPAR explica ca locuintele fumatorilor au nivelul de nicotina mai mult de mediu. Copiii sunt mai vulnerabili din cauza inaltmii si greutatii corporale mai mici, dar si pentru ca cei cu varsta mai mica de 18 luni, petrec acasa intre 60-80% din timp.

Expunerea la fumul de tigara din mediul inconjurator (HAT) in timpul copilariei este asociata cu un risc relativ crescut de infectii ale tractului respirator acut, otolaringologie si astm.

Mamele continua sa fumeze in timpul sarcinii

Pentru a evalua efectele fumatului pasiv in copilarie, in special de la zero la trei ani, SEPAR a efectuat un studiu retrospectiv in clinicile pediatrice de asistenta primara ale unui centru de sanatate din Madrid. Au participat 150 de copii. Dintre acestia, 43,3% au fost expusi tutunului.

37% dintre tati, 26% dintre mame si 46% dintre principalii ingrijitori s-au declarat fumatori. In randul femeilor, 19% au fumat in timpul sarcinii.

"Aceste date reflecta faptul ca exista un procent ridicat de fumatori in casele cu copii si un procent ridicat de femei gravide care nu renunta la obiceiul de a fuma in timpul sarcinii".

"Grupul de ingrijitori principali reprezinta cel mai mare procent de fumatori (46%), deoarece acest grup este, probabil, cel mai putin constient de riscurile implicate in expunerea copiilor la HAT si continua cu obiceiurile lor daunatoare," a explicat dr. Eva de Higes, directorul revistei "Prevenirea fumatului", in care a fost publicat studiul, si pulmonologul spitalului Alcorcón Foundation din Madrid.

Cum ii afecteaza tutunul pe copii?

Autorii studiului indica faptul ca riscul de respiratie suieratoare in primii doi ani de viata creste atunci cand mama sau ambii parinti sunt fumatori.

Si riscul se reduce daca fumatorul este doar tatal, poate pentru ca bebelusul este mai expus in timpul sarcinii si in primele luni ale vietii sale, cand femeia fumeaza.

Studiul a confirmat, de asemenea, ca vizitele la medicul pediatru pentru infectii respiratorii au fost mai mari la copiii expusi la tutun: 9 cazuri de infectii respiratorii fata de 7,4 copii neexpusi la fumul de tigara.

In ceea ce priveste tipul de infectii, copiii expusi la tutun au suferit un numar total de episoade de bronsiolita semnificativ mai mari decat cei care locuiesc intr-o casa fara fum.

Din toate aceste motive, expertii concluzioneaza:

"Este necesar sa se mareasca gradul de constientizare si programele de proiectare pentru a face cunoscute consecintele contactului cu fumul de tutun activ si pasiv, pentru a imbunatati motivatia si eficacitatea fumatorilor pentru a renunta la fumat."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumator Copii

Articole recomandate

Citeste si despre