Copiii fumeaza 150 de tigari pe an, intr-o casa cu fumatori

/ / Modificat: 2019-06-28
Copiii fumeaza 150 de tigari pe an, intr-o casa cu fumatori


Cum ai percepe imaginea cu un copil mic cu o tigara in gura si fumand? Desigur, este o imagine care nu poate fi tolerata sau admisa.

Copiii sunt fiinte vulnerabile, iar parintii trebuie sa aiba grija de sanatatea fizica si de bunastarea lor, nu? Daca esti fumator, de ce fumezi in locuri unde sunt prezenti si micutii tai?

Copiii care stau in preajma persoanelor care fumeaza sunt afectati de infectii respiratorii si ajung mai des la spital decat micutii care locuiesc in case in care nu se fumeaza. Ca si cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, nu trebuie uitat ca una din 5 femei insarcinate fumeaza in timpul sarcinii, afectand direct sanatatea bebelusului.

Copiii fumeaza 150 de tigari pe an, intr-o casa cu fumatori!

Un studiu privind expunerea la tutun s-a publicat in revista de profil a Societatii Spaniole de Pulmonologie si Chirurgie Toracica (SEPAR). In cadrul cercetarii s-a constatat ca micutii ai caror parinti fumeaza primesc o doza anuala de nicotina ca si cum ar fuma ei intre 60 si 150 de tigari pe an, in functie de nivelul de expunere. Nu-ti poti imagina copilul tau fumand? Daca fumezi in fata lui, e ca si cum ar fi facut-o cu tine.

In orice locuinta in care se fumeaza exista niveluri ridicate de nicotina, iar copiii sunt mai vulnerabili decat adultii la efectele fumatului. Vulnerabilitatea lor este cauzata de faptul ca au o greutate mai mica, si, in plus, un micut sub doi ani petrece de obicei aproape tot timpul cu parintii sai.

Daca copiii sunt expusi la fumul de tutun din mediu, adica sunt fumatori pasivi, in viitor vor avea toate sansele sa sufere de infectii ale tractului respirator acut, infectii otorinolaringologice (afectiuni ale urechii, nasului, gatului, cailor respiratorii superioare, sinusurilor), astm si chiar de cancer.

Obisnuinta de a fuma a femeilor gravide poate provoca, de asemenea, probleme grave de sanatate bebelusului.

Cum ii afecteaza pe copii:

Potrivit studiului, exista multe consecinte foarte grave pentru cei mici expusi la fumul de tigara:

  • Probleme respiratorii in primii doi ani de viata;
  • Infectii respiratorii;
  • Infectii cum ar fi bronsiolita;

Este necesar ca parintii sa fie constienti de consecintele grave pe care le are acest obicei atat pentru ei, cat si pentru copiii lor. Dar daca nu pot renunta la fumat, macar sa nu aprinda tigara in locurile unde sunt prezenti copii. Consecintele fumului activ, dar si pasiv, sunt la fel de daunatoare.

  • Surse:

- news-medical.net/health/Effects-of-Passive-Smoking-on-Childrens-Health.aspx
- cdc.gov/tobacco/sgr/2006/pdfs/childrens-excerpt.pdf
- ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK44318/

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat Fumat copii Fumat efecte sanatate Fumat pasiv copii

Articole recomandate

Citeste si despre