Congres International al Educatiei Supradotatilor
 

Intre 6-10 August in New Orleans, Louisiana, USA a avut loc a XVI-a bienala a World Council for Gifted and Talented Children. Au fost prezenti 650 de participanti reprezentand 144 de tari. Cu o traditie de peste 20 de ani la care se adauga numeroase alte congrese locale cu mii de participanti, educatori si specialisti in educatie implicati in "gifted education", acest congres a realizat peste 250 de prezentari stiintifice. Au fost initiate directii noi, precum policy making in gifted education si s-a afirmat nevoia imperioasa ca in viitor sa fie elaborate la nivel global programe educative ce pot fi promovate prin "gifted education". Ce reflecta aceste eforturi? Începuta ca o reactie în lant dupã lansarea primului Sputnik, educatia copiilor supradotati ºi talentati s-a extins de la domeniul stiintific, tehnologic pâna la leadership si managementul de sistem social. Astazi educatia copiilor supradotati si talentati a devenit "top priority" în intreaga lume.


Exista o relatie directa intre dezvoltarea educatiei supradotatilor si dezvoltarea economica a unei tari. Este foarte bine cunoscuta de asemnea relatia dintre gifted education si dezvoltarea de programe consacrate formarii unor lideri capabili, motivati, etici si avand inteligenta si antrenamentul necesar rezolvarii problemelor complexe curente si a situatiilor de criza. Acest fapt este tratat cu mare seriozitate la nivel mondial, fiind una dintre masurile de impiedicare a degradarii unei natiuni, a franarii coruptiei, a cresterii bunastarii populatiei si a dezvoltarii identitatii culturale.

Anul acesta Romania a fost acceptata in cea mai mare organizatie internationala prin prezenta unei singure persoane, Presedintele IRSCA Gifted Education, Dl. Prof. Florian Colceag. Desi in general participantii reprezentau organizatiile guvernamentale ale tarilor proprii, in privinta Romaniei s-a facut o exceptie, IRSCA Gifted Education, prin reprezentantul ei, a subsumat eforturile organizatiile non-guvernamentale romanesti in domeniu. Totodata, IRSCA Gifted Education a obtinut integrarea in reteaua de policy makers mondiala, prin recunoasterea la nivel international a activitatii personale in acest domeniu si a gradului de expertiza personala de varf a profesorului Florian Colceag.

Cele mai importante reusite ale participarii la acest congres sunt formarea unui board international de sprijin al primului Program National Gifted Education in Romania, constituit din personalitati de prim rang in domeniul gifted education precum si includerea si initierea unor proiecte si programe in reteaua gifted education mondiala cu participarea sau initiativa Romaniei.

Amploarea congresului a generat implicit si cercetari socante sau rezultate surprinzatoare. Unul dintre acestea se refera la infractionalitate: desi supradotatii reprezinta doar 2 % din populatia statistica la nivel mondial, reprezinta insa o treime din numarul total al infractorilor, mai ales in tarile in care nu s-a creat o linie de educatie a supradotatilor prin care sa li se dezvolte calitatile moral-etice necesare unei bune integrari sociale. Cu alte cuvinte, supradotatii educati sunt cea mai valoroasa resursa umana, in timp ce supradotatii needucati au un indice de risc social ridicat.

Un alt rezultat socant priveste copii vizual-spatiali: acestia au un profil de personalitate in care se gasesc trasaturi precum inteligenta holistica si haotica, profunzimea in gandire, creativitatea deosebita, gandirea in imagini si nu in cuvinte. Ei sunt marea majoritate a copiilor supradotati, reprezintand de asemenea o treime din populatia statistica, fata de auditorii secventiali (doar o patrime), restul populatiei avand ambele tipuri de caracteristici.

Auditorii secventiali sunt persoane ce gandesc in cuvinte si invata usor din carti, fiind stimulati de metodologiile scolare obisnuite.

Veti inteba "Unde este senzationalul aici?". Senzationalul este ca educatia mondiala nu da produse adecvate pentru mai bine de doua treimi din populatia de copii a lumii (Romania nefacand o exeptie), metodologiile de predare clasice fiind adaptate numai pentru auditorii secventiali, care sunt astfel incurajati de sistemul educativ si implicit, promovati social. Marea majoritate, cei ce au un imens potential creativ si dinamic, sunt descurajati de sistemele educative clasice in loc sa li se dezvolte potentialul creativ prin metodologii interactive.

Sezational este ca traim in aceasta realitate de secole fara a o imbunatatati, acumuland tensiuni sociale, frustrari personale si crize de sistem, dar mentinand un sistem bazat pe obedienta fata de reguli impuse in loc sa dezvoltam potentialul creativ pe care il prezinta aproape patru cincimi din populatie. Aceasta problema este internationala si se cere solutionata prin studii locale si experimente didactice punctuale.

Printre efectele negative generate de lipsa unui sistem educativ adecvat, se numara si imigrarea masiva a populatiei cu potential creativ catre alte tari unde potentialul lor este aplicat, in cazul in care ei nu sunt tratati conform profilului propriu de personalitate la ei acasa.

Situatia Romaniei este elocventa- fuga creierelor este deja endemica, fara insa a avea si returul necesar innoirii si modernizarii Romaniei.

Problemele ridicate de educarea copiilor supradotati si talentati devin astfel puncte de referinta la nivel mult mai mare, iar cercetarile in acest domeniu sunt finantate si incurajate de majoritatea guvernelor constiente de responsabilitatile leadership-ului national din intreaga lume.

Si un ultim detaliu scos in evidenta la congres. Studiile asupra masuratorilor inteligentei prin teste IQ arata un fapt surprinzator. Inteligenta medie a populatiei creste anual cu 0,3 unitati IQ, in timp ce inteligenta copiilor supradotati creste anual cu aproximativ 4 unitati IQ. Pe de alta parte, numarul copiilor supradotati si talentati cu grad foarte inalt de inteligenta este in ultima vreme de cateva zeci de ori mai mare fata de acum 50 de ani.

Oare sa insemne ca decizia naturii precede decizia politica in formarea si utilizarea inteligentei?

Sursa:  IRSCA Gifted Education

www.supradotati.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul