Ce trebuie sa stie viitoarele mamici despre concediul de maternitate 2019

/ / Modificat: 2019-01-10
Ce trebuie sa stie viitoarele mamici despre concediul de maternitate 2019

Viitoarele mamici vor beneficia de concediul de maternitate, independent de concediul de crestere al copilului si pot primi o indemnizatie lunara din partea statului, potrivit legislatiei in vigoare - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.

Durata concediului de maternitate

Acesta presupune 126 de zile calendaristice, impartite in doua perioade: 63 de zile pentru sarcina, acordate inainte de nastere, si cele 63 de zile pentru lauzie, acordate dupa nastere.

Se poate face si o redistribuire, daca mama doreste si ii permite si medicul. Este, insa, obligatoriu ca perioada de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Conditii pentru acordarea concediului

  • salariata sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
  • sa aiba un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a incheiat un contract cu casele de asigurari de sanatate sau care are autorizatie de libera practica si a incheiat o conventie cu acestea);
  • sa fi cotizat cel putin o jumatate de an pentru contributia de concedii si indemnizatii (contributia aceasta o datoreaza angajatorii pentru fiecare contract de munca, lunar, iar femeile care nu sunt salariate, dar obtin venituri ca persoane fizice autorizate, isi pot plati aceasta contributie voluntar, prin contract de asigurare).

Chiar daca nu mai indeplinesc conditiile, femeile care nasc in termen de noua luni de la pierderea calitatii de asigurat au dreptul la acest concediu. Dar, trebuie sa dovedeasca prin acte eliberate de angajatori ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din cauza ei.

Cine are dreptul la indemnizatie de maternitate

Beneficiaza de indemnizatia de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel putin o luna sau fractiuni de luna totalizand minimum 22 de zile.

Pot primi indemnizatie pentru maternitate beneficiara (asigurata care indeplineste conditiile prevazute pentru a primi indemnizatia) sau alte persoane:

a) reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procura speciala de catre aceasta (art. 39 din O.U.G. nr. 158/2005);

b) in cazul in care, pana la achitarea indemnizatiei cuvenite, salariata a decedat, indemnizatia de maternitate cuvenita pentru luna in curs si neachitata se plateste sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, persoanei care dovedeste ca a ingrijit-o pana la data decesului.

Stagiul de cotizare si perioadele asimilate

a) perioada cat asigurata a beneficiat de concedii medicale, de concediu pentru cresterea copilului, de pensie de invaliditate;

b) perioada in care asigurata a urmat si cursuri de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a acestora, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu maternitate

Articole recomandate

Citeste si despre