Ce pot face parintii nevoiti sa revina la munca si nu au cu cine sa-si lase copiii

/ / Modificat: 2020-04-29
Ce pot face parintii nevoiti sa revina la munca si nu au cu cine sa-si lase copiii

Decizia autoritatilor de a nu mai deschide scolile pana in septembrie inseamna ca multi  parinti trebuie sa gaseasca solutii pentru a lasa copiii acasa.

Parintii care vor fi nevoiti sa revina la munca pot beneficia de legea care permite salariatilor sa ceara angajatorului libere platite pentru a se ocupa de cei mici. 

"Exista o legislatie in vigoare care permite unui parinte sa stea acasa daca scoala este inchisa. Eu cred ca foarte multi au o problema cu asta, dar, pe de alta parte, ganditi-va ce problema ar avea daca si-ar trimite copilul la scoala si ar veni bolnav acasa si ar aduce boala in familie. Cred ca ar fi mult, mult mai complicat," a declarat Klaus Iohannis.

Legea care permite parintilor sa stea acasa in perioada in care scolile sunt inchise se aplica din 21 martie 2020.

Astfel, parintii pot ramane acasa si dupa starea de urgenta, pana la inceperea vacantei de vara.Pentru vacanta de vara parintii NU vor mai primi libere platite.

Cate libere platite mai poate primi un parinte pana la vacanta de vara

- intre 22 aprile -  12 iunie 2020 (perioada de cursuri suspendate si reluate exclusiv online) sunt patru libere legale pentru Ziua Muncii, Ziua Copilului si Rusalii): 35 de zile lucratoare;

- intre 13 iunie si 13 septembrie 2020: NU se pot cere libere platite.

Potrivit legii, angajatorul este obligat sa acorde, la cerere, libere platite pentru parinti, daca salariatul are un copil in varsta de pana la 12 ani, cursurile scolare sunt suspendate si locul de munca ocupat presupune o activitate incompatibila cu munca la domiciliu sau telemunca.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti Cursuri suspendate Angajator

Articole recomandate

Citeste si despre