Cazul ciudat al unei fetite care s-a nascut "insarcinata" cu fratele sau geaman

/ / Modificat: 2020-05-25
Cazul ciudat al unei fetite care s-a nascut

Era insarcinata in sapte luni, cand medicul a vazut ceva cu totul ciudat la ecografie.

Desi imaginile aratau doua cordoane ombilicale, femeia nu era insarcinata cu gemeni. Ulterior, medicii au facut o descoperire care i-a socat. In abdomenul fetitei crestea fetusul propriului sau frate geaman, detectabil doar cu ajutorul unei tehnologii avansate cu ultrasunete, scrie BBC News Mundo.

O anomalie foarte rara

Acest fenomen ciudat a avut loc la Barranquilla, Columbia, iar expertii estimeaza ca un astfel de caz apare la 500.000 de nasteri.

Micuta Itzamara a fost diagnosticata cu o boala extrem de rara, care a mai fost documentata pana acum in doar 200 de cazuri.

Este vorba de o anomalie congenitala, cunoscuta drept "foetus-in fetu" (adica "fetus in fetus"). Aceasta inseamna ca fratele geaman nu se dezvolta in ​​pantecele mamei."Este unul dintre cele mai ciudate cazuri pe care le vedem in medicina fetala materna," a explicat medicul.

Sarcinile gemelare sunt generate dintr-un singur zigot care este format dintr-un singur ovul  si un spermatozoid.

"Celulele care urmau sa compuna cei doi gemeni nu s-au impartit la momentul potrivit, astfel incat unul a fost capabil sa se dezvolte, in timp ce celalalt a ramas in interiorul fratelui sau," au explicat medicii.

Aceasta anomalie este de obicei marcata de o umflatura in burta nou-nascutului. De cele mai multe ori, este detectata devreme, insa, in anumite situatii poate sa treaca neobservata timp de cativa ani.

Un geaman "parazit"

Fiecare structura vie are nevoie de nutrienti si oxigen pentru a supravietui. Potrivit medicului, in acest caz, Itzamara obtinea substantele nutritive si oxigenul prin cordonul ombilical si placenta de la mama sa.

Geamanul "parazit" primeste mancare de la sora sa, pentru ca nu are o placenta. De asemenea, nu are nici creier, nici inima, iar pentru pomparea sangele foloseste inima fratelui sau.

"Daca nu ar fi fost diagnosticata la timp, fata ar fi putut creste ani buni cu acest fat parazit care crestea in interiorul abdomenului," spune medicul.

Fetita a fost operata imediat dupa nastere

Medicii au decis ca mamei sa i se faca operatie de cezariana inainte de saptamana 40 de sarcina, deoarece acestia erau ingrijorati ca geamanul parazit i-ar putea strivi organele abdominale.

Micuta Itzamara a venit pe lume in februarie 2019 si a trebuit sa fie supusa si ea unei operatii la doar cateva ore de la nastere.

In timp ce nou-nascutii sunt intampinati de mama si familie, Itzamara a fost intampinata de un scaner cu ultrasunete pentru a identifica unde este localizat fatul. Odata ce a fost localizat, o echipa de chirurgi a efectuat o cezariana pentru a-l elimina, interventia fiind un succes.

Acum, fetita se dezvolta normal si si-a revenit foarte bine dupa interventie. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fetita insarcinata

Articole recomandate

Citeste si despre