Cati bani primesc pe zi parintii care vor sa stea cu copiii acasa cand se inchid scolile. Cum se calculeaza

/ / Modificat: 2020-03-16
Cati bani primesc pe zi parintii care vor sa stea cu copiii acasa cand se inchid scolile. Cum se calculeaza

Pe 17 martie 2020 va intra in vigoare legea "zile libere pentru parinti", iar cei care nu au cine sa-si lase copiii atunci cand scolile si gradinitele se vor inchide temporar, por cere sa stea acasa. Potrivit legii parintii primesc 75% din salariu, mai exact 185 lei pe zi lucratoare.

Pentru aplicarea acesteia mai este necesar ca Guvernul sa stabileasca prin hotarare numarul de zile acordate in acest scop.

Cum se calculeaza

Indemnizatia pe care parintii o vor incasa pentru fiecare zi de stat acasa cu copilul reprezinta 75% din salariul pentru o zi lucratoare. Exista, insa, o limita: parintele nu poate incasa, pe zi, mai mult de echivalentul a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, scrie libertatea.ro.

Pentru ca luna martie are 22 de zile lucratoare, iar salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 5.429 lei, inseamna ca parintele poate primi cel mult 185 de lei pe zi.

Banii vor fi acordati de angajatori din contul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli. Ulterior, compania isi va recupera sumele de la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

Cine poate sa stea acasa cu copilul

  • de zile libere pentru supravegherea copiilor poate beneficia un singur parinte;
  • legea nu se aplica angajatilor din toate domeniile de activitate. Daca parintele lucreaza intr-unul dintre urmatoarele domenii, poate beneficia de prevederile acestei legi doar cu acordul angajatorului: in unitatile sistemului energetic national, in unitatile operative de la sectoarele nucleare, in unitatile cu foc continuu, in unitatile sanitare si de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, in transporturile pe caile ferate, in unitatile care asigura transportul in comun si salubritatea localitatilor, precum si aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa; 
  • locul de munca ocupat de parinti trebuie sa nu permita munca la domiciliu sau telemunca, altfel nu vor beneficia de zile libere; 
  • copilul sau copiii trebuie sa aiba pana la 12 ani si sa fie inscrisi  in cadrul unei unitati de invatamant; 
  • in cazul parintilor cu copii cu dizabilitati, varsta acestora trebuie sa fie de pana la 18 ani. Si acestia trebuie sa fie inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant.

Sursa: libertatea.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bani Parinti Lege

Articole recomandate

Citeste si despre