Cat cheltuie parintii pe educatia copilului. Alocatia de la stat, prea mica pentru a acoperi suma

/ / Modificat: 2018-11-07
Cat cheltuie parintii pe educatia copilului. Alocatia de la stat, prea mica pentru a acoperi suma

Rechizitele, manualele, serbarile si excursiile, plus cheltuiala cu after-school-ul inseamna un buget lunar de 545,8 lei pentru un copil. Asta arata cel mai recent studiu al fundatiei Friedrich Ebert Stiftung "Cosul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populatia Romaniei”, publicat la finalul lunii octombrie 2018.

Suma de 545,8 lei pe luna, de persoana, cat costa cosul minim de consum pentru educatia copilului este echivalentul a peste 6 alocatii de 84 de lei pe luna. Daca ar fi sa calculam bugetul anual, potrivit cifrelor avansate de studiul FES, atunci bugetul ar fi de 4.115 lei pentru o familie cu doi copii. Bugetul acesta ar insemna 48,9 alocatii de cate 84 de lei pe luna, iar suma s-ar strange in 4 ani dintr-o singura alocatie si in doi ani din doua, daca ne-am baza doar pe banii alocati de stat, conform edupedu.ro. Nu au fost luate in calcul si cheltuielile culturale.

"Invatamantul este gratuit, in realitate implica o serie de costuri"

In privinta cheltuielilor cu educatia, studiul apreciaza ca ”desi invatamantul scolar este gratuit in Romania, in realitate procesul de invatamant implica o serie de costuri inevitabile. Acest fapt a fost invocat de toate grupurile intervievate in cadrul cercetarii si este confirmat de cercetarile realizate de Salvati Copii Romania, cea mai recenta fiind publicata in septembrie 2018”.

Majoritatea persoanelor intervievate au estimat ca invatamantul copiilor implica costuri lunare importante. Aceste costuri sunt legate de rechizite, manuale, culegeri si caiete speciale, fondurile clasei si al scolii si alte servicii pentru unitatile de invatamant ale caror costuri sunt suportate de parinti.

Informatia principala a fost luata dintr-un sondaj facut pe 903 persoane, cosul minim necesar unei familii cu unul sau doi copii, pentru a avea un trai decent.

Potrivit metodologiei, sondajul a fost facut in perioada iulie-septembrie 2018, de Syndex Romania si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alocatie copii Alocatie de stat Bani copii Bani educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre