Bebelusii invata devreme, dar uita repede


Atunci cand adultii se gandesc la vremurile de dinainte de scoala generala, cu greu isi amintesc acele vremuri, insa atunci cand acei ochisori ai bebelusului fixeaza privirea mamicii si taticului, in realitate ei astfel isi formeaza amintiri. Faptul trist este ca acestia le si uita foarte repede.

"De fapt, rata de uitare a bebelusilor este mai mare decat la adulti" - spune Patricia Bauer de la Duke University in cadrul intalnirii anuale a Asociatiei Americane pentru stiinta avansata.

Cercetatorii au speculat pentru multa vreme ca bebelusii nu au capacitatea de a avea amintiri, insa Bauer sustine contrariul in urma unor noi cercetari. Lisa Oakes de la Universitatea din California spune ca " In timp ce rata de dezvoltare a memoriei variaza la bebelusi, unii sunt in schimb foarte inteligenti.

Ei sunt capabili sa extraga orice fel de informatie din mediul inconjurator."

Abilitatea de a stoca amintiri depinde de o retea de structuri din creier, iar acestea se dezvolta separat in timp. Cercetatorii au descoperit ca in momentul in care reteaua este dezvoltata ( intre 6-18 luni de viata), bebelusii pot avea memorie de scurta durata.

Faptul ca si copiii mici, cat si adultii uita, Patricia Bauer a comparat creierul copilului si al adultului cu o strecuratoare. In cazul adultului, creierul se aseamana unei strecuratoare cu gauri mici, prin care poti strecura lucruri mici, pe cand in cazul creierului unui copil, acesta se aseamana unei strecuratoare cu gauri foarte mari, care lasa informatia sa se "strecoare".

In studiile sale, Oakes a observat bebelusii pentru cata vreme fixeaza un obiect sau o persoana. Bebelusii se vor uita pentru un timp mai indelungat la ceva nou decat la un lucru familiar, ceea ce le permite cercetatorilor sa calculeze cat dureaza aceasta memorie de scurta d urata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul